SMBs sommarguide till Sveriges vackraste och viktigaste natur
Den Svenska regeringen gick nyligen ut med ett efterlängtat beslut om att tillåta resor i sommar inom Sverige, för alla utan symtom som hosta, snuva, halsont och feber. Under Covid-19 har många av oss stannat hemma, men vår resefeber har pandemin inte botat och Sveriges Turism stålsätter sig nu för den kommande högsäsongen. När vi med försiktighet tar oss ut i det underbara sommarsverige vill Supermiljöbloggen ge tips på natur att besöka för att beundra, uppleva och beskydda.
Enligt Statistiska Centralbyrån 2020 är 15 procent av Sveriges hela land- och sötvattensareal formellt skyddad. Av denna yta är 97 procent permanent skyddad enligt miljöbalken. I det permanenta skyddet ingår nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden, nationalstadsparker och Natura 2000.
Supermiljöbloggen har tidigare berättat om en nyligen publicerad rapport från IPBES som visar att upp till en miljon arter globalt hotas att utrotas inom bara några årtionden och att vi idag är i början på den sjätte massutrotningen på vår planet. Människan och våra tamdjur utgör tillsammans 95 procent av världens biomassa för ryggradsdjur och djur som älgar, elefanter och valar står endast för fem procent idag enligt Naturskyddsföreningen. Bara i Sverige finns drygt 4 000 rödlistade arter, de främsta hoten mot deras existens är skogsavverkning och förlorad mångfald på våra ängar och hagar.
Skyddade naturområden är inte bara avgörande för den biologiska mångfalden och vår planets hälsa, forskning visar nu hur den påverkar vår egen. Så om inget annat, besök platserna nedan för din alldeles egen skull:
- LAPONIA, LAPPLAND. År 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av FN-organet Unesco. Området består nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet, Muddus och naturreservaten Sjaunja och Stubba. Området är lika stort som tre Gotland. Området bär spår av jordens tidiga historia men också av människans. Landskapet har formats i samspel med en levande samisk tradition där man under lång tid har bedrivit renskötsel.
Hitta hit: Nattåg med SJ från Stockholm till Gällivare tar ca 14h och kostar mellan 600-1000kr. Buss vidare från Gällivare till Suorva, Vakkotavare och Ritsem. Att göra: I väster och söder finner du Padjelantaleden. Kungsleden går längs ostsidan och fortsätter norrut mot Kebnekaisefjällen. Även i Muddus urskogar av tall, gran och björk finns flera markerade leder. Är du erfaren och vill vandra friare kan du ge dig in i Sarek, här finns nämligen varken markerade leder eller logi. Så tidigt som i Augisti finns chanser att se norrsken. Att Bo: Övernattning i fjällstugorna kostar 150kr, eller ta med ditt eget tält utan kostnad.Tänk på: Laponia är samebyarnas arbetsplats. Tänk på att inte störa renarna, speciellt vid våren då renkorna, vajorna, kavlar. Tälta inte intill rengärden och skingra inte en och med renar, under sommarens kalvmärkning kan det förstöra många dagars arbete.
- HÖGA KUSTEN, NORRLAND: Höga Kusten sträcker sig mellan Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik. 2000 utsågs Höga Kusten till världsarv då det är den enda plats i världen där man så tydligt och koncentrerat kan se effekterna av den fortfarande pågående landhöjningen. Berggrunden, inlandsisen och havsvågorna har påverkat landskapet på ett dramatiskt sätt och skapat unika sevärdheter som kalottberg, klapperfält på hög höjd och lökformade grottor inom ett samlat geografiskt område.
Hitta hit: Y-buss avgår dagligen från Stockholm och trafikerar hela Norrlandskusten med stopp på flera ställen i Höga Kusten längs E4. Tåg med SJ till Härnösand tar ca 6h och kostar 400-600kr. Att göra: Den 130 kilometer långa Höga Kustenleden passerar jordbruksbygder, skogar, fiskelägen, fäbodvallar, sandstränder och mycket mer. Du som nybörjare kan även paddla genom Norrfjärden och Mjältön utan karta. Att bo: Övernatta på lantgård och upplev ett levande lantbruk med odling, tamdjur och historia Tänk på: Resetillståndet i sommar kommer skapa ett högt tryck på naturområden i Sverige, därför är det extra viktigt att tänka på Allemansrätten var du än befinner dig. Läs på om vad du får och inte får, och se till att lämna varje plats i bättre skick än du fann den.
- SÖDRA ÖLAND, Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd som sedan 2000 är listat som världsarv. Det unika odlingslandskapet beror dels på kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge som resulterat i unika förutsättningar för livet på ön.
Hitta hit: Silverlinjen erbjuder direktresor med tåg under hela sommaren. Stockholm till Borgholm tar ca 6,5h och kostar mellan 300-400kr. På färjan från Oskarshamn till Byxelkrok tar lite över 2h och kostar 150kr för vuxen med eller utan cykel och 600 för en full bil. Att göra: I Beijershamn har mer än 650 av Sveriges 950 fjärilsarter återfunnits och tack vare den goda insektstillgången är Beijershamn också ett fladdermösseldorado. Tolv av Sveriges arton arter har påträffats i området, bl.a. mustaschfladdermus och trollfladdermus. Tänk på: För ungefär ett år sedan lossnade den största ismassan från Sydpolen på 50 år, samma storlek som Öland. SMHIs karttjänst som med framtida havsnivåer, visar att det platta Öland är en av de områden i Sverige som kommer att drabbas hårdast. En tydlig påminnelse om hur en varmare planet kommer påverka oss alla.
Om du innan eller efter din resa vill veta hur du bidrar till att skydda Svensk natur, se till att bli medlem hos Naturskyddsföreningen som även arbetar för att stärka Samernas rättigheter, Stiftelsen Naturarvet där du kan bli skogsfadder och Skydda Skogen som aktivt jobbar för att bevara våra gammelskogar. Håll ögonen öppna på resan efter andra sätt som du kan bidra, så även våra barn kan få chansen att uppleva den vackra och viktiga naturen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till