Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    SMHI: ”Vi går mot varmare och varmare årstemperaturer”

    År 2019 blev varmare än normalt i hela Sverige, enligt SMHI. Det gäller i synnerhet i sydligaste delen av landet. På de flesta håll var det även blötare än normalt.

    Vi går mot varmare och varmare årstemperaturer.

    Det säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till TT. När 2019 års väder summeras av SMHI visar det sig att temperaturen på nytt ligger över det normala. Året blev varmare än normalt i hela Sverige. Baserat på preliminära siffror fick några mätstationer i södra delarna av landet en årsmedeltemperatur över 10 grader, vilket bara inträffat åren 1990, 2014 och 2018. Årets varmaste dag var i Markusvinsa i Norrbotten med 34,8 grader.

    De senaste tre åren har varit varmare än normalt och all forskning tyder på att det går åt det hållet. SMHI kunde även nyligen konstatera att extrema värmeböljor har ökat i Sverige under de senaste årtiondena.

    Nyåret började också med extrema värmetemperaturer i Skottland och i Norge. I skotska Cassley noterades den högsta temperaturen som registrerats så sent på året i Storbritannien med 16,8 grader.

    Två gånger om har värmerekordet i Norge för januari månad redan slagits, rapporterar NRK. Först uppmättes 18,6 grader i Åndalsnes i västra Norge. En temperatur som sedan slogs i närliggande Sunndalsøra när temperaturen nådde upp till 19 grader.

    Även Ryssland kunde notera sin högsta medeltemperatur under 2019. I Moskva tvingades man får ovanlighetens skull använda låtsassnö på gatorna inför nyårsfirandet. Då hade Rysslands president Vladimir Putin nyligen hävdat att ”ingen vet” vad som orsakar klimatförändringarna. Han tillstod dock att värmen stiger något snabbare i Ryssland än på andra håll och varnade för att situationen är väldigt allvarlig.

    Ett dystert rekordår väntas även i Alaska där extrema temperaturer uppmättes under 2019. Klimatförändringar har bland annat orsakat massdöd bland fåglar och extrema terrängbränder sommartid. Ingen har heller missat utvecklingen med extremvärme och skogsbränder i Australien.

    Denna utveckling ligger i linje med den globala temperaturökningen som var varmare än normalt för året, enligt Meteorologiska världsorganisationens preliminära årsrapport för 2019 som presenterades under COP25. Enligt rapporten ser decenniet ut att bli det varmaste som hittills har uppmätts, tätt följt av de tre föregående decennierna. Enligt FN kan omfattningen och kostnaden av humanitär hjälp på grund av klimatrelaterade händelser bli rekordstor redan under 2020

    I veckan publicerades en intressant studie i Nature Climate Change där forskarna hävdade att de nu för första gången kan se det mänskliga avtrycket på en pågående klimatförändring i det dagliga vädret globalt. Om denna upptäckt kan bekräftas ytterligare kan det innebära att det går att förutsäga den långsiktiga klimattrenden i den globala medeltemperaturen utifrån enskilda väderprognoser världen över. Därmed skulle klimat och väder kunna kopplas samman för första gången.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.