(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Snäll sushi

De flesta är idag medvetna om påfrestningarna som världens fiskebestånd måste utstå. Förhoppningsvis leder detta till att folk att gör medvetna val i fiskdiskar, frysar och kylar i mataffären. Men även en av våra mest populära snabbmaträtter kräver eftertanke – sushin.
Jätteräkan (även kallas scampi eller tigerräka) har blivit uppmärksammad för den enorma negativa miljöpåverkan räkodlingen innebär. Naturskyddsföreningen driver en kampanj för att uppmärksamma detta och flera affärer och restauranger har bestämt sig för att sluta erbjuda jätteräkor. SMB vill inte vara sämre och har sammanställt en liten guide för hjälpa dig göra rätt val på din lokala sushirestaurang:
Undvik helt: Blåfenad tonfisk, gulfenad tonfisk, tilapia, jätteräkor, viltfångad lax (utom i Östersjön)
Var försiktig med: Odlad lax, bläckfisk
Ät mer: Vegetarisk sushi såstom tufo, avocado och omelett. Generellt sett kan man säga att skaldjur är bättre än fisk eftersom de inte matas och renar haven medan de växer. Även små fiskar är att föredra framför stora då de reproducerar sig snabbare och dör yngre, liksom närproducerad fisk.
Slutligen: ställa krav och fråga fråga. Serverar restaurangen säsongsbetonade varor? Är fisken KRAV- eller FSC-märkt? Finns det lokala fiskar? Inspireras av folk som frågat – och fått svar. Om du är osäker – vänd dig till WWF:s uppdaterade fisklista och andra sammanställningar.
Smaklig måltid!

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.