Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Snart måste elbolagen också betala för sina utsläpp

  Från och med nästa år kommer EU:s handelssystem med utsläppsrätter göras om så att även elproducenter måste betala för sina koldioxidutsläpp. På så sätt ska elbolagen motiveras att sänka sina utsläpp och satsa mer på förnybart.

  Kolkraftverk – snart inte lika lönsamt.
  Bild: wikipedia

  Det är Klotet i Sveriges Radio som rapporterar om förändringen i EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Förut fick elbolagen rätter att släppa ut nära nog gratis, till skillnad från många andra industrier, men nu är det slut på det. Att elbolagen nu måste betala för sina utsläpp kommer dock inte ha lika stor effekt som många hade hoppats på, eftersom priset för utsläppsrätter i EU just nu är väldigt lågt, vilket gör att det fortfarande är relativt billigt att fortsätta släppa ut växthusgaser. EU förhandlar just nu för fullt om att försöka lägga undan en mängd utsläppsrätter på marknaden för att på så sätt pressa upp priserna (en så kallad ”set aside”). Resultatet av detta skulle bli kraftigt minskade klimatutsläpp enligt beräkningar och dessutom fler jobb inom omställningsindustrin, men den svenska regeringen har som ett av få länder motsatt sig förändringen, och blockerar därmed en effektiv klimatpolitik.

  Enligt Sveriges Radio borde de ökade priserna för elbolagen inte leda till högre priser för konsumenterna, eftersom elbolagen redan har börjat ta ut pengar för den här utgiften. Det blir istället elbolagens vinster som kommer att minska, åtminstone i norra Europa.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.