(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Snart måste elbolagen också betala för sina utsläpp

Från och med nästa år kommer EU:s handelssystem med utsläppsrätter göras om så att även elproducenter måste betala för sina koldioxidutsläpp. På så sätt ska elbolagen motiveras att sänka sina utsläpp och satsa mer på förnybart.

Kolkraftverk – snart inte lika lönsamt.
Bild: wikipedia

Det är Klotet i Sveriges Radio som rapporterar om förändringen i EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Förut fick elbolagen rätter att släppa ut nära nog gratis, till skillnad från många andra industrier, men nu är det slut på det. Att elbolagen nu måste betala för sina utsläpp kommer dock inte ha lika stor effekt som många hade hoppats på, eftersom priset för utsläppsrätter i EU just nu är väldigt lågt, vilket gör att det fortfarande är relativt billigt att fortsätta släppa ut växthusgaser. EU förhandlar just nu för fullt om att försöka lägga undan en mängd utsläppsrätter på marknaden för att på så sätt pressa upp priserna (en så kallad “set aside”). Resultatet av detta skulle bli kraftigt minskade klimatutsläpp enligt beräkningar och dessutom fler jobb inom omställningsindustrin, men den svenska regeringen har som ett av få länder motsatt sig förändringen, och blockerar därmed en effektiv klimatpolitik.

Enligt Sveriges Radio borde de ökade priserna för elbolagen inte leda till högre priser för konsumenterna, eftersom elbolagen redan har börjat ta ut pengar för den här utgiften. Det blir istället elbolagens vinster som kommer att minska, åtminstone i norra Europa.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.