Snart nya data för den svenska havsnivåhöjningen
När de stora landisarna på Grönland och Antarktis smälter höjs havsnivåerna över hela jordklotet. Det gör att SMHI nu måste uppdatera sina beräkningar gällande havsnivåhöjning runt Sveriges kuster.
IPCC:s senaste specialrapport om havet och planetens frusna delar visade att utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. Samtidigt leder de smältande isarna till att uppvärmningen stiger ännu mer. Dessutom visade en studie nyligen att antalet människor som riskerar att drabbas av översvämningar på grund av klimatkrisen är tre gånger fler än vad man tidigare har trott.
Tidigare beräkningar har antagit att havet runt Sverige stiger lika mycket som det globala medelvattenståndet, och denna vattenståndsökning har bara korrigerats för den lokala landhöjningen. Utifrån IPCC-rapporten måste nu datan uppdateras, och forskare vid SMHI arbetar nu med att ta fram nya beräkningar med hänsyn till flera faktorer. Det är här SMHIs kunskaper inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi kommer in.
När is från landisarna smälter påverkas nämligen jordens gravitation och rotation, vilket i sin tur skapar en speciell typ av förändringar där havsnivåerna sjunker nära smältkällan och stiger längre bort från den. Detta betyder att smältvatten från isarna på Antarktis höjer vattenståndet runt Sveriges kuster mer än smältvattnet från Grönland. Det kallas för ”havsnivåfingeravtryck”.
Samtidigt måste beräkningar göras för olika utsläppsscenarier, eftersom hur klimatet förändras beror ju på hur mycket växthusgaser människan släpper ut. Dessa beräkningar kommer sedan vara mycket viktiga för bland annat samhällsplanerare. Magnus Hieronymus, som är forskare på SMHI, menar att det är en komplex fråga som dels beror på olika utsläppsscenarier, men även att det är inte bara medelvattennivåer som man behöver ta hänsyn till vid planeringen av vårt framtida samhälle:
Extrema händelser som exempelvis kraftiga och kortvariga höjningar av havsvattenståndet kommer att ske oftare. Sådana extrema händelser som tidigare skedde ungefär en gång per århundrade i Sverige kan i framtiden komma att ske vart tionde år eller oftare.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till