Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Snöbrist hotar grundvattennivåer

    Bristen på snö riskerar att ge låga grundvattennivåer i östra delarna av Sverige. Om det inte kommer rikligt med regn under våren kan det leda till stora problem resten av året. 

    Det vi har sett på senare år är delvis ett smakprov på vad man kan förvänta sig i ett framtida klimat.

    Det säger Bo Thunholm, statsgeolog på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), till DN angående de senaste årens problem med grundvattnet som en följd att somrarna blir längre och varmare, vilket gör att det bildas mindre mängder grundvatten.

    Konsekvenserna av för låga grundvattennivåer blev särskilt påtagligt under den extremt varma och torra sommaren 2018 som slog hårt mot lantbruk och hushåll med egna brunnar. Vattenbristen avslöjade snabbt hur sårbart och oförberett samhället var för extrema väderförhållanden.

    Efteråt uppmanade därför regeringen alla län att upprätta en plan för vattenförsörjning, och SMHI och SGU fick uppdraget att höja kunskapen om vatten hos kommunerna.

    I år har det förvisso fallit nederbörd under vintern, men bristen på snö som ses som att allvarligt orostecken. De potentiella riskområdena i år finns i östra delarna av landet: Östra Götaland, östra Svealand och delar av östra Norrland, säger Thunholm. 

    Vi måste få mer nederbörd i de delarna av landet. Under en kall vinter brukar vi få ett kraftigt snötäcke och då fylls grundvattnet på när det smälter under våren. Nu har vi ingen snö att förvänta oss i södra och mellersta delen av landet.

    Bo Thunholm menar att utvecklingen av grundvattnet för resten av året är svårbedömd, eftersom det kan svänga fort. Det var tydligt 2018 när grundvattennivåerna såg mycket bra ut under våren, enligt SGU:s prognos. Sedan kom sommaren med ihållande värmebölja och torka.  

    I år har dessutom vintern helt uteblivit på sina ställen. Enligt SMHI blev det för första gången ingen meteorologisk vinter i Växjö som istället väntas gå från meteorologisk höst till meteorologisk vår och helt enkelt hoppa över vintern. Då vårens ankomstdatum räknas som det första av sju dygn med en dygnsmedeltemperatur över 0,0° innebär det att våren 2020 anlände till Växjö den 15 februari. Detta är det tidigaste möjliga datum som en meteorologisk vår kan inträffa, enligt rådande definition. Även i Malmö anlände aldrig vintern den här säsongen och ingen snö föll.

    Läget är därmed bekymmersamt och betonar vikten av klimatanpassning och beredskap får att klara extremväder som värmeböljor och långvariga torka. Särskilt med tanke på att SMHI nyligen konstaterade att vi inte bara går mot varmare årstemperaturer utan även att extrema värmeböljor har ökat i Sverige under de senaste årtiondena.

    Tiden är förbi när det gick att skjuta dessa beslut på framtiden, eftersom framtiden redan är här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.