Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Soldrivna vägar?

  Ett nytt intressant projekt har dragits igång av företaget Solar Roadways. Just nu testar de att bygga en soldriven parkeringsplats utanför sitt elektroniklabb i Sandpoint, Idaho. Det slutgiltiga målet är att bygga motorvägar enligt samma metod.

  Steg ett i företagets försök var att bygga en prototyp på 3,6 gånger 3,6 meter. Nu vill Solar Roadways se hur tekniken fungerar i större skala, och därför ska de lägga solpaneler på en hel parkeringsplats. Den kommer bestå av solpaneler, värmeelement och ett rutnät av trådlösa LED-lampor in. Genom att bygga den på sin egen bakgård kommer man att kunna övervara tekniken dygnet runt i en kontrollerad miljö.

  Vad ska detta få för effekt då? Detta är tanken, enligt Teknik360:

  Panelerna genererar 7,6 kilowattimmar energi per dag, som kan användas för att smälta snö och is, i varningsskyltar för bilister eller kopplas till viktkänsliga paneler som lyser upp övergångsställen när de aktiveras. Självklart kan även solvägen anslutas till ett smart elnät och försörja närliggande hushåll – och deras elbilar – med energi.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.