Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Starkt stöd för att agera för klimat och miljö – men svenskar är mindre oroade än andra

  Svenskarna är mindre oroade över klimatkrisen och planetens tillstånd än genomsnittet i G20-länderna. Det visar en ny global undersökning av attityderna till klimatomställning.

  Världen går inte i sömnen mot katastrofen. Människor vet att vi tar enorma risker, de vill göra mer och de vill att deras regeringar ska göra mer”, säger Owen Gaffney, huvudförfattare till rapporten som heter ”The Global Commons Survey: Attitudes to planetary stewardship and transformation among G20 countries”, kommunikationschef för Global Commons Alliance och verksam vid Stockholm Resilience Centre.

  Rapportens huvudbudskap:

  • Nästan tre av fyra i G20 länderna anser att planeten närmar sig oåterkalleliga ”tipping points” på grund av människans påverkan.
  • 74 procent av svenskarna vill göra mer för att ta hand om planeten och återställa naturen. Genomsnittet i G20-länderna är högre, 83 procent.
  • Människor i globala syd är mer villiga att skydda natur och klimat: Indonesien (95 procent) och Sydafrika (94 procent), jämfört med rikare industriländer som Japan (61 procent), Tyskland (70 procent) och USA (74 procent).
  • Majoriteten håller med om att energisystemet måste ställa om snabbt men färre har förståelse för hur många andra delar av samhället som måste genomgå genomgripande förändringar.
  • De som oroar sig mest och stöttar åtgärder för att skydda naturen är oftare yngre, välutbildade och kvinnor.

  Enkäten omfattar nästan 20 000 personer i världens största ekonomier (G20) samt drygt 1000 svenskar. Den är genomförd av Ipsos MORI på uppdrag av Global Commons Alliance, ett internationellt nätverk av miljö-, näringslivs- och forskningsorganisationer. Forskare från FAIRTRANS (ett nytt svenskt forskningsprogram som undersöker hållbar samhällsomställning, och leds från Stockholm Universitet och Högskolan i Gävle) samt Future Earths svenska kontor har bidragit till undersökningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.