Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Statoil köper miljöovänligt skifferoljebolag i USA

  Statoil har köpt ett amerikanskt oljebolag för 29 miljarder kronor för att utvinna skifferolja. Tekniken är kritiserad för effekter på närområdet.

  Det är Brigham Exploration Company som Statoil köper alla aktier i. Med affären hoppas Statoil kunna ge sig in i den amerikanska skifferoljeutvinningen. 1500 kvadratkilometer stort är det aktuella området. Skifferoljeutvinningen har redan fått stark kritik. Skifferolja är precis som konventionell olja en fossil resurs som bidrar till växthuseffekten, något som Statoils koncernchef Helge Lund dock inte nämner i sitt optimistiska pressmeddelande. Han säger istället:

  – USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser og disse utgjør en stadig viktigere del av landets fremtidige energiforsyning.

  Tekniken för att utvinna olja ur skiffern är liknande den som används för att utvinna gas ur berget. Gasutvinningen har fått stark kritik för miljöförstöring i dokumentären Gasland.

  Foto: Statoil

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.