Statsministern inte beredd att ändra position om klimatet
Fredrik Reinfeldt förklarade i veckan att om inte EU höjer sitt klimatmål så underpresterar EU i förhållande till tvågradersmålet. Men trots att sex av åtta riksdagspartier nu vill att Sverige ändrar sin EU-position så menar Reinfeldt att detta inte är aktuellt. Det skulle kunna hota jobben.
Det var vid en öppen utfrågning i riksdagen under torsdagen som Matilda Ernkrans (S) passade på att fråga statsministern om hur han ser på Sveriges position när det gäller en skärpning av EU:s utsläppsmål till år 2020, om att gå från -20 till -30 procent.
– Är statsministern beredd att ändra sin position, den position som Moderaterna bakbinder regeringen med, och låta den svenska miljöministern driva att EU ska ta på sig utsläppsminskningar om minst 30 procent till 2020, oavsett vad andra länder gör?
Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så har företrädare för S, V, MP, FP, KD och C gjort klart att deras partier vill att Sverige ska driva på för att en höjning ska ske oavsett vad andra länder utanför EU gör.
Och miljöminister Lena Ek som Ernkrans hänvisar till, hon har i sin roll som centerpartist flera gånger de senaste åren lyft fram, förutom klimatnyttan, även de ekonomiska fördelarna som skulle följa av en sådan höjning:
Att öka det nuvarande utsläppsmålet från 20 till 30 procent till år 2020, oberoende av vad resten av världen gör när det gäller klimatpolitiken, skulle vara en värdefull insats för att återuppliva den europeiska ekonomin.
Men Moderaternas position, som även är regeringens position, är att andra länder utanför EU måste agera först och genomföra jämförbara åtaganden innan det att EU kan tänka sig att höja målet.
I tisdags när Reinfeldt mötte riksdagens EU-nämnd sa han dock att om EU:s 27 medlemsstater kan enas om en höjning till -30 procent så är det i det sammanhanget ”tillräckligt meriterande för att förstå det här att man behöver sen inte säga att alla delar av världen också måste följa”.
Detta skulle kunna tolkas som en öppning för en förändrad svensk position. Men när Ernkrans under gårdagen tog upp frågan på nytt gjorde Reinfeldt klart att den svenska regeringen inte tänker ändra sig.
– Jag undrar om det spelar någon roll ifall stora andra delar av världen som vi möter i öppen konkurrens när det gäller våra industriföretag och våra jobb runt om i Sverige säger: Ja, absolut, lägg ökade kostnader på era jobb, så gör vi på ett annat sätt! Spelar det någon roll om jobben försvinner? Det spelar roll, kan jag berätta, Matilda Ernkrans.
Matilda Ernkrans valde å sin sida att berätta för statsministern att det bland annat handlar om att ”rädda vår existens på vår planet”, och att hon därför tycker Sverige och EU borde byta strategi.
– [T]änker du fortsätta med samma misslyckade politik som ni har drivit sedan 2008? Vi skriver 2013 nu. Man har ännu inte lyckats i de internationella förhandlingarna att nå någon som helst framgång. Kanske också statsministern kan vara beredd att ompröva sin egen position på de höga hästar som han sätter sig på.
Frågestunden varade bara några minuter, men själva frågan lär nog återkomma. Fortsatt gäller dock att den svenska regeringen håller fast vid att andra länder måste göra jämförbara åtaganden innan EU:s 20%-mål kan höjas. Detta trots att statsminister Fredrik Reinfeldt själv förklarade för EU-nämnden att ”på 20 procents reduktion till 2020 då underpresterar Europa i förhållande till vad som krävdes av tvågradersmålet”, och trots att miljöminister Lena Ek tidigare i år har sagt att ”vi vet ju att det behövs mycket mer än 30 procent, egentligen”.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till