Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Statsministern stöder Ukrainas syn på kriget som storskaligt miljöbrott

    Rysslands anfallskrig mot Ukraina är inte bara en humanitär och ekonomisk katastrof. Skadorna på miljön och ekosystemen är extremt stora. Nu lovar statsminister Ulf Kristersson (M) att stöda Ukrainas önskan att utkräva ansvar för kriget som ekocid, ett storskaligt miljöbrott, i internationell domstol.

    Kristersson svarade på frågor vid EU-nämndens sammanträde den 25 oktober.Riksdagsledamoten Rebecka de Moine (MP) ville då veta om hur statsministern ser på Ukrainas vilja att få krigets härjningar på miljön att betraktas som ekocid.

    Ulf Kristersson hänvisade till ett möte med Ukrainas riksåklagare och betonade att han ”helt och hållet delar landets syn på miljöbrott”.

    Uttalandet välkomnas av den svenska avdelningen av End Ecocide. Det är en internationell organisation som verkar för att ekocid, storskalig förstörelse och ödeläggelse av natur och ekosystem, ska klassas som ett internationellt brott enligt Romstadgan och därmed kunna prövas i den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC. Så är inte fallet idag, men opinionsarbetet pågår intensivt i många länder runt om i världen för att det ska bli möjligt.

    Det är mycket glädjande att statsministern är så tydlig. Vi hoppas att regeringen nu agerar i linje med Ukrainas önskan om att inkludera ekocid som ett av brotten mot freden vid ICC, säger Pia Björstrand, ordförande för End Ecocide Sverige.

    Parlamentariker utreder ryska miljöbrott mot Ukraina

    Ett antal miljöpartister, med Rebecka de Moine som förstanamn, har tidigare lämnat in en motion till riksdagen i samma ärende. de Moine ingår i den grupp av europeiska parlamentariker som utreder Rysslands miljöbrott mot Ukraina, Ukraine War Environmental Consequences Work Group. Gruppen leds av Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S).

    Verkningarna av det ryska anfallskriget på Ukrainas miljö är extremt omfattande och kommer att få konsekvenser långt in i framtiden. Det handlar om kemisk förgiftning av stora arealer efter massiv artilleribeskjutning, söndersprängda skogar, läckage från skadade industrianläggningar, och, inte minst, de ekologiska skadorna efter sprängningen av Kachovkadammen vid floden Dnjepr.

    Enligt en bedömning av ukrainska myndigheter i början av det här året hade kriget orsakat miljöskador för motsvarande 370 miljarder kronor, enligt Svt. Kriget leder även till omfattande utsläpp av växthusgasen koldioxid. Utsläppen efter ett års krig uppskattas till 33 miljoner ton, cirka två tredjedelar av ett års totala svenska territoriella utsläpp.

    Den ukrainska regeringen har samlat in dokumentation om tusentals miljöbrott från Rysslands sida som krigföringen lett till. Om den någon gång ska kunna lägga fram denna bevisning i ett internationellt brottmål i Haag återstår att se.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.