Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stigande oljepriser framöver

  EU och USA:s bojkott av Iransk olja kan pressa upp oljepriset med upp till 30 % skriver IMF i ett uttalande. En sådan höjning skulle få stora effekter på både den globala ekonomin och miljön.

  Bojkotten är ett sätt för EU och USA att pressa Iran till att upphöra med sitt anrikningsprogram för kärnbränsle, som Iran hävdar handlar om att kunna framställa civil kärnkraft, medan USA och EU misstänker ska användas för att skaffa fram kärnvapen. Enligt IMF riskerar bojkotten leda till en inledande prisstegring på olja på upp emot 30 %, för att sedan delvis minska allt eftersom marknaden anpassar sig. På grund av ett ökat antal mellanhänder kommer dock marknaden förmodligen inte kunna anpassa sig helt till hur världsmarknadspriserna skulle sett ut utan embargot.

  Ett sådan relativt kraftig ökning på oljepriset kommer såklart gynna alla alternativa energikällor, och minska oljeanvändningen. Men samtidigt riskerar det också att leda till social oro i fattiga länder och leda till att redan svaga och instabila ekonomier får det ännu mer problematiskt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.