Grandominerande produktionsskogar är utarmade på biologisk mångfald. Det visar en ny studie från Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och fem stora skogsägare.
Som ett resultat av skogsbolagens produktionsmetoder med hyggesbruk och korta avverkningscykler är grandominerad produktionsskog i åldern 15-45 år idag Sveriges vanligaste skogstyp. Den nya studien visar att artrikedomen av svampar, mossor och insekter är väldigt mycket sämre i dessa skogar än i exempelvis naturreservat.
Äldre produktionsskogar om 70-90 år innehåller dock en hel del arter, framför allt insekter. Enligt länsstyrelsen kan artrikedomen i dessa jämföras med nybildade naturreservat. Allra bäst biologisk mångfald hittas i skyddade äldre skogar med mycket död ved.
Resultaten är intressanta eftersom 6 000 arter är beroende av död ved i svenska skogar och att studien visar att majoriteten av Sveriges skogsmark är utarmad på arter beroende av död ved, säger Karl-Olof Bergman, docent i naturvårdsbiologi på Linköpings universitet.
Studien har gjorts i ett samarbete med Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och fem stora skogsägare i Östergötland, däribland statliga Sveaskog.
Under etiketten Skog kan du läsa mer av SMB:s skogsbevakning.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till