Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Stor klimatojämlikhet i Sverige – rika släpper ut mest

    Ny rapport av Oxfam visar att alla utsläppsminskningar som skett i Sverige sedan 90-talet orsakats av låg- och medelinkomsttagare. De rikaste tio procenten har knappt bidragit över huvud taget.

    I rapporten, som Oxfam tagit fram i samarbete med Stockholm Environment Institute, framkommer att den halva av befolkningen som har lägst inkomster släppte i snitt ut 4 ton koldioxid per person och år – vilket bara det är för mycket – medan de rikaste 10 procenten släppte ut 17 ton. Den allra rikaste procenten släpper ut hisnande 43 ton koldioxid per capita och år.

    Det innebär att den rikaste procenten måste minska sina utsläpp med 95 procent på tio år för att vi Sverige ska kunna bidra till att klara 1,5-gradersmålet. De rikaste tio procenten måste dra ner på utsläppen med 87 procent. Oxfam poängterar att ingen av inkomstgrupperna ligger på en hållbar nivå, men att de rikaste har störst möjlighet att snabbt minska sina utsläpp.

    En orsak till ojämlikheten är att höginkomsttagare åker mer bil och flyger oftare.

    Klimatojämlikheten är stor både globalt och i Sverige. Vår konsumtion är ohållbar och ojämlik. Sverige behöver nu införa mål och styrmedel som säkerställer att både de totala utsläppen går ner till hållbara nivåer och att de som släpper ut mest också gör mest, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam.

    Ett exempel på styrmedel som föreslås är en avgift på utsläppsintensiva varor som tunga personbilar och flygresor. Oxfam föreslår också förbud mot nyförsäljning av fossilbilar och stoppad försäljning av bensin och diesel.

    Samtidigt som det är stor skillnad nationellt är ojämlikheten ännu mer extrem på ett globalt plan. SMB har tidigare rapporterat om att de rikare procenten av jordens befolkning, dit majoriteten av Sveriges invånare tillhör, släpper ut flerdubbelt mer än fattigare länder.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.