Stora barriärrevets största koralldöd hittills
Stora barriärrevet har länge varit drabbat av stigande vattentemperaturer, men årets korallblekning har varit den värsta hittills, enligt ny studie. Korallernas återhämtning förväntas ta upp till 15 år, om de över huvud taget får chansen.
Stora barriärrevet utsätts för många hot, men det absolut största är klimatförändringarna. En ny studie visar att årets förhöjda vattentemperaturer orsakat revets största korallblekning någonsin. Professor Terry Hughes, chef för korallrevsstudier vid James Cook University, förklarar blekningen som en reaktion på korallernas upplevda stress av försämrade levnadsförhållanden.
På revets värst drabbade sträcka har två tredjedelar av korallerna dött. Den sträckan utgör 700 km i revets norra del och kallas av forskarna för Röda zonen. Att de södra och mellersta delarna av revet klarat sig bättre förklarar Terry Hughes med att cyklonen Winston drog in och kylde ned vattentemperaturerna i de områdena.
Terry Hughes har i undersökningen flugit över Stora barriärrevet för att uppskatta omfattningen av korallblekningen. Dykare har sedan gått ner på hundratals platser och gjort stickprover för att kunna intyga resultaten.
Det är väldigt illa. Bland de sextio rev vi undersökte har i genomsnitt två tredjedelar av korallerna som var vid liv i mars förlorats, säger Hughes till SVT nyheter.
Korallerna utgör också habitat för andra djur och är därför inte ensamma om att drabbas. Hughes fortsätter:
Koralldöden kommer att påverka resten av ekosystemet. Blekningen i de norra delarna var så extrem den här gången att vi sett koraller blekna och dö som normalt inte gör det, de tuffare och långsamt växande korallerna som kan leva 50–100 år.
De snabbaste växande korallerna kan ersättas på 10–15 år men det kommer att ta lång tid för revets värst drabbade områden att återhämta sig. Terry Hughes frågar sig om de någonsin gör det.
Den brinnande frågan är hur sannolikt det är att vi får en sådan sammanhängade tidsperiod innan nästa korallblekningshändelse, med tanke på den globala uppvärmningen? Vi har redan sett tre på Stora barriärrevet, den första 1998, den andra 2002 och den tredje i år.
Klimatförändringarna utgör ett sådant hot mot Stora barriärrevet att Graeme Kelleher, tidigare chef för Great Barrier Reef Marine Park Authority, nu krävt ett förbud mot alla nya kolgruvor i Australien.
Australien kan inte ha ett hälsosamt Barriärrev och en fortsatt kolindustri. Jag älskar revet och jag har arbetat för att bevara det sedan 1979. Jag kommer att motsätta något som hotar att förstöra den, säger han till The Guardian.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till