Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stora demonstrationer emot oljeledning

  Runt 2000 personer har den senaste veckan protesterat utanför vita huset för att uppmana president Obama att stoppa byggandet av en oljeledning som ska föra ner oljesand ifrån Kanada till USA. Hundratals personer har hittills arresterats, i vad som är en av de största uppvisningar i civil olydnad som klimatrörelsen har genomfört.

  En av de som blev arresterad var Bill Mckibben, grundaren av 350.org, som inför klimattoppmötet i Köpenhamn ordnade den mest vitt spridda politiska aktionen i historien, genom att ordna demonstrationer i 188 länder. För Hufflington Post förklarar han tanken bakom aktionen.

  ”Oljesanden i Alberta är världens näst största oljereserv, bara Saudiarabien är större. Om vi börjar använda den oljan i större kvantiteter så kommer vi aldrig kunna stoppa den globala uppvärmningen.”

  Eftersom Kanadas olja är rätt svår att transportera så är USA det absolut lämpligaste landet för Kanda att exportera till i nuläget. Men om Obama stoppar byggandet av oljeledningen kommer exporten av Kanadensisk oljesand försvåras betydligt. Fördelen med just det här projektet är att Obama ensamt kan välja att stoppa byggandet, hittills har problemet ofta varit att han förhindrats av den republikanska kongressen, men så är inte fallet den här gången. Protesterna väntas fortsätta i ytterligare en vecka.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.