Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stora kompletteringskrav på ansökan om slutförvar av använt kärnbränsle


  I våras rapporterade Supermiljöbloggen om att flera miljöorganisationer riktade skarp kritik mot ansökan från Svensk Kärnbränslehantering (SKB) om ett svenskt slutförvar för använt kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten instämmer nu i viktiga delar av kritiken

  En av de viktigaste kompletteringarna är att Strålsäkerhetsmyndigheten ger i uppdrag åt SKB att göra noggrannare undersökningar av alternativa metoder. SKB har länge varit insnöade på metoder med kopparkapslar men måste nu utreda både metoden djupa borrhål och möjligheten att återanvända kärnbränslet.

  Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG), som länge har kritiserat metoden med kopparkapslar välkomnar flera krav på kompletteringar från Strålsäkerhetsmyndigheten. Förutom redovisningen av den alternativa metoden djupa borrhål så är de glada att frågan om hur den långsiktiga säkerheten påverkas av hur djupt permafrosten kan nå under en istid nu utreds mer noggrant.

  SKB säger i ett uttalande att de fortsätter sitt arbete med att lämna in kompletteringar. Samtidigt trycker de på att de fått godkännande till nästa fas i ansökan. Förhoppningsvis tar de kompletteringskraven på allvar istället för att fortsätta hävda att en tvivelaktig metod med kopparkapslar är den enda lösningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.