Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Storbritannien bygger klimatsmarta hus – av halm

    Halmbalar Foto: Public domain

    Att använda halm som byggmaterial i husbyggen har visat sig ge både ett minskat matsvinn och god isolering. Forskare i Storbritannien hyllar de klimatsmarta halmhusen.

    Ett forskningsprojekt finansierat av EU har de senaste åren pågått som ett samarbete mellan University of Bath och arkitekturfirman Modcell i Storbritannien. Projektet genomför forskning för att se hur halm som isoleringsmaterial fungerar i vanliga husbyggen. Det har visat sig gå över förväntan och nu ligger de första sju husen ute till försäljning i Bristol. Det är egentligen ingen ny metod som används, halmhus finns på flera ställen i världen och intresset ökar för varje år som går, enligt Pete Walker.

    Byggsektorn måste minska sin energiförbrukning med 50% och sina kolutsläpp med 80% till 2050, så radikala förändringar är nödvändiga för hur vi ser på husbyggande, säger projektledaren Pete Walker.

    Storbritannien får varje år 7 miljoner ton halm som biprodukt vid produktionen av vetemjöl. Hälften av detta används som djurströ i bland annat stall och ladugårdar, resterande 3,8 miljoner ton skulle man i framtiden kunna använda som byggmaterial. Forskare inom projektet har räknat ut att dessa mängder halm skulle kunna användas till 500 000 hus, med cirka 7,2 ton i genomsnitt per hus. En annan positiv aspekt ur miljösynpunkt är att bränslekostnaden uppgår till en tiondel av vad det skulle kosta för en liknande, vanlig villa.

    Priserna för halm som byggmaterial är betydligt lägre än vanligt isoleringsmaterial, vilket gör att slutpriserna på halmhusen i Bristol ligger lägre än en genomsnittlig villa i samma område. En stomme i trä utgör grunden i husen som sen isoleras med halmbalar och får en fasad av tegel för att passa in i omgivningen. Noggranna tester har gjorts för att se hur väl halmhusen står emot både fukt och brand och resultaten har varit väldigt positiva.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.