Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Storbritannien subventionerar nytt kärnkraftverk

  Den brittiska regeringen har slutit ett avtal med energiföretaget EDF om byggandet av ett nytt kärnkraftverk. Men för att EDF skulle vilja bygga nya reaktorer krävde de kraftiga subventioner från den brittiska staten, något som de också nu har fått löfte om, skriver Guardian.

  Kärnkraftverket kommer kostar 14 miljarder pund och ska generera sju procent av Storbritanniens energibehov. Subventionerna från den brittiska statens sida består av ett minimipris på el från kärnkraftverken som kommer att ligga på 92.50 £ per megawattimme, något som miljörörelsen är starkt kritiska till. Greenpeace påpekar bland annat att priset är dubbelt så högt som det nuvarande marknadspriset på el, och nästan tre gånger så högt som uppskattningarna i det white paper från 2008 som låg till grund för regeringens beslut att stödja ny kärnkraft.

  Dessutom påpekar Greenpeace att flera beräkningar tyder på att priset på vindkraft kommer ligga runt de prisnivåerna redan 2020, flera år år innan kärnkraftverket blir klart, förutsatt att man investerar i ny teknik. Kärnkraftsutbyggnaden är därmed en märklig investering både ekonomiskt och miljömässigt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.