(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Stort intresse för Fossilfritt Sverige

Foto: 350.org

Hittills är det bland annat ABB, Ikea, H&M, Preem, LRF, Världsnaturfonden och ett flertal kommuner som valt att stödja regeringens initiativ.

I förra veckan lanserade regeringen initiativet Fossilfritt Sverige, tänkt att synliggöra det klimatarbete som svenska företag, kommuner och organisationer gör. Planen är även att utmana andra, i Sverige och utomlands, “att delta i racet om att bli fossilfritt”.

Nu har en vecka gått och intresset för att delta i omställningsarbetet verkar stort. I det inledande skedet var det följande aktörer som stödde initiativet:

ABB Sverige, Fjärde AP-fonden, H&M, Preem, Stockholms stad, Göteborg stad, Malmö Stad, Östersund, Uppsala, Växjö, Hagainitiativet och Klimatkommunerna.

De senaste dagarna har en rad nya aktörer tillkommit, band annat:

100% förnybart, 2030-sekretariatet, Avfall Sverige, BioFuel Region, EEF (Energieffektiviseringsföretagen), Fores, ICA Sverige, Ikea, Lantbrukarnas Riksförbund, OX2, Region Gävleborg, Tesla Motors Sverige, Uppsala kommun, Världsnaturfonden WWF och White Arkitekter.

En av dem som kommenterat sin medverkan är Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF:

– Vi bönder vet att det biobaserade samhället kan bli verklighet och vi vill satsa och investera. Att låta Sverige bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer stärker inte bara allas vår miljö, natur och det globala klimatet, utan även konkurrenskraften hos våra företag.

En annan är Johan Söderström, vd för ABB Sverige, som säger:

– Omställningen till förnybar energi som används på rätt sätt är en av vår tids viktigaste frågor och vi måste gå från ord till handling. Fossilfritt Sverige är en uppmaning till oss alla att delta i arbetet för att bromsa klimatförändringarna.

___

De aktörer som medverkar i Fossilfritt Sverige ställer sig bakom följande budskap inför klimattoppmötet i Paris:

1. Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före. Det skapar bättre miljö, attraktivare städer och nya möjligheter till jobb.

2. Våra verksamheter ska bidra. Genom att visa upp egna konkreta insatser för minskade klimatutsläpp inom ramen för FN:s Action Agenda demonstrerar vi inför hela världen vår beslutsamhet att agera i närtid.

3. Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.