Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Strafftullar på solpaneler: ”Det är riktigt dålig politik”

    Anna-Karin Hatt menar att EU biter sig själv i svansen eftersom klimatmålet blir svårare att nå när EU nu inför strafftullar på kinesiska solpaneler.

    I torsdags när energiminister Anna-Karin Hatt (C) talade på ett seminarium om förnybar energi gjorde hon klart att Sverige ”markerat riktigt tydligt” mot EU-kommissionen som beslutat att införa strafftullar på solpaneler från Kina.

    – I den frågan har EU-kommissionen verkligen trampat ordentligt snett, berättade Hatt.

    Energiministern medverkade på ett annat seminarium dagen efter i samband med att chefsekonomen på International Energy Agency, Fatih Birol, var på besök i Sverige för att presentera en ny rapport. (Läs mer om Birols besök här)

    Supermiljöbloggen fanns också på plats och passade efter seminariet på att fråga energiministern om IEA:s rapport samt hur hon ser på den pågående tullkonflikten mellan EU och Kina.

    Du nämnde i går att beslutet om strafftullar på solpaneler är lite som att EU biter sig själv i svansen eftersom det nu blir svårare för EU att nå sina egna klimatmål. Hur tänker den svenska regeringen agera framöver i den här frågan?

    – Det är verkligen olyckligt. Vi har ett läge där solenergitekniken utvecklas snabbt, där kostnaderna har börjat gå ner och där allt fler konsumenter har fått upp ögonen för möjligheterna. Att nu komma och drämma till med en strafftull, det är riktigt dålig politik. Och riktigt kortsiktig politik. Vi kan ju se effekterna i Sverige, med 25, 30 procents högre pris på solpaneler.

    – Samtidigt kan kommissionen bara föreslå en tillfällig strafftull. För att beslutet ska kunna ligga kvar måste det sedan ha stöd av medlemsstaterna. Sverige tillsammans med Storbritannien och många andra länder kommer göra vad vi kan för att se till så att det här bara blir en så tillfällig ordning som möjligt.

    IEA skriver i sin nya rapport att fönstret snabbt håller på att stängas vad gäller möjligheterna att nå tvågradersmålet. Vad tar du med dig från rapporten?

    – Den understryker att vi i Sverige oavsett vad som händer i omvärlden måste fortsätta att arbeta med de här frågorna för att se till så att vi gör vår del av läxan. Och att vi fortsätter utveckla de tekniker som världen förr eller senare kommer att vilja använda mer av.

    – Vi måste också inse att människor och stater kan ha lite olika motiv för att verkligen göra det som krävs. Därför är det viktigt att hitta lösningar som är både kostnadseffektiva och som klarar av att möta flera olika samhällsmål samtidigt. Du behöver till exempel inte vara supermiljövän för att välja förnybart vid pumpen om det är förnybart som är mest lönsamt att tanka.

    Läs också: IEA-chef oroas över att klimatfrågan halkat ner på den politiska agendan

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.