Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Striden om skogen – vem har rätten till våra gemensamma skogsresurser?

    Foto: Fältbiologerna

    Striden om skogen hårdnar nu när samiska aktivister genomför en blockad tillsammans med Fältbiologerna, Skogsupproret och Extinction Rebellion för att stoppa Sveaskogs planer på att avverka stora ytor skog i Norrbotten. SMB utreder vad som hänt och vad konflikten gäller. 

    I media har vi de senaste dagarna kunnat följa hur aktivister sedan fredagen förra veckan kedjat fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby i Norrbotten. SVT rapporterar att polis varit på plats på tisdagsmorgonen för att stoppa blockaden. De rapporterar även att en man är gripen för egenmäktigt förfarande.

    Det har varit nio poliser på plats och de har varit rätt brutala […] Polisen har släpat undan människor och började riva näverkåtan trots att det fanns en person högst upp på den. Flera meter upp. Men polisen har nu slutat riva och försöker övertala personen att komma ner istället, säger Henrik Andersson, styrelsemedlem i Gällivares skogsameby, till SVT.

    Polisen uttrycker att de är mycket nöjd med insatsen. 

    Vårat syfte med att vara där är två. Dels vill vi säkerställa rätten att uttrycka sin åsikt och dels är vi skyldiga att förhindra och förebygga brott. Vi försöker hålla oss objektiva eftersom intressena strider mot varandra, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef, till SVT.

    Polisens insats har nu gjort att Sveaskog återigen kan fortsätta avverka skogen på en av två ockupationsplatser. På den andra platsen har Sveaskogs maskiner lämnat området.

    Vad handlar egentligen konflikten om?

    Naturresurser har alltid varit en källa till konflikt. De tidigaste miljölagarna som hittats är ifrån romartiden och gällde just nyttjandet av naturresurser. Genom världshistorien har vi därefter gång på gång sett hur länder och områden blivit invaderade på grund av värdet av de naturresurser som finns där. Berömda exempel är européernas invasioner av Amerika, Afrika och Asien, vilket vi ofta benämner som kolonialmakt. 

    Det är det här som nu samiska aktivister, Fältbiologerna, Skogsupproret och Extinction Rebellion hänvisar till i när de kallar Sveaskogs planer på att avverka skog på en yta som motsvarar 1000 fotbollsplaner för “Sveriges koloniala skogsskövling”. Och det koloniala är då att bolag tillåts skövla skog som är viktigt för Sveriges ursprungsbefolkning samerna.  

    Kolonialstaten Sverige förödmjukar och exploaterar samernas existens genom den skogsskövling som sker där renbetesmarker, jakt- och fisketillgångar och landskap massakeras. Vi gör motstånd mot kränkningen av samerna och kräver djupgående förändring som respekterar samisk vetorätt mot exploatering, förklarar Emy Suorras till Natursidan. Hon tillhör Unna Tjerusj sameby och hennes släkt har i generationer levt i symbios med naturen.

    Sveaskogs perspektiv

    Sveaskog har tidigare uttryckt att de balanserat en rad olika intressen i och med avverkningsbeslutet. De menar att renskötsel i Norrland är viktigt, men även att ett Norrland utan skogsbruk skulle stanna av, att lokala entreprenörer och deras anställda skulle bli utan jobb. Sedan pekar de även på en annan viktig punkt i konflikten – att de anser att skogsbruk behövs för att nå klimatmålen.

    Sveaskog har på sin hemsida valt att kommentera ockupationen genom att hänvisa till den mer allmänna debatten om svenskt skogsbruk som uppkommit med anledningen av Skogsutredningen som blev klar i höstas. Där skriver de även att miljöorganisationer och andra debattörer nu tar “tillfället i akt för att lyfta fram politiska argument för hur skogsbruket bör förändras”.

    Alla har rätt att uttrycka sina åsikter och vi har som ett statligt bolag ansvar för att lyssna på dem. Vi vill så klart att det ska ske under ordnade former och på ett tryggt och säkert sätt för våra medarbetare och kollegor, säger Niclas Brantingson, tf. kommunikationschef Sveaskog, i ett uttalande på Sveaskogs hemsida.

    Samtidigt påpekar Sveaskog på sin hemsida att man på Sveaskog delar oron för klimatet och att ett ändrat klimat även påverkar skogsbruket.

    Skogsupprorets perspektiv

    En av organisationerna som deltar i protesterna är Fältbiologerna som satsat 50 000 kronor på att stödja protesterna mot Sveaskog och vad de anser är en skogsskövling som gått för långt. De anser att den aktuella avverkningen som Sveaskog avser att göra är ett brott mot både samers mänskliga rättigheter och Sveriges miljömål.

    Skövlingen av våra marker har gått så långt att vi själva måste stå och skydda skogen där Sveaskogs maskiner förstör renbetesland med oersättliga kulturvärden. Vi går in i detta som om det gällde liv och död – för det är precis det som det gör, säger samiska aktivisten Emy Suorra, aktiv i både Fältbiologerna och Skogsupproret, till SVT.

    Fältbiologernas ordförande Leo Rudberg kommenterar:

    Det är faktiskt helt orimligt att modiga medmänniskor och ideella folkrörelser – barn och äldre, samer och allierade – ska behöva rädda vår civilisations framtid genom civil olydnad mot statens eget skogsbolag. Nu måste Sveriges riksdag och regering agera: förbjud all avverkning av landets sista naturskogar, ratificera FN:s urfolkskonvention för att att ge Sápmi vetorätt och ändra Sveaskogs ägardirektiv så att miljömål och urfolksrättigheter prioriteras före vinst.

    Varför är det här viktigt?

    Skogen är viktig på många sätt och vis, bland annat för att ge hem till djur och som kolsänkor. Utan skogen kommer människor inte att överleva på den här planeten. SMB har tidigare rapporterat om hur just Sveaskog avverkningsanmält skog som varit skyddsvärd samt hur avverkningsanmälningar godkänns av Skogsstyrelsen utan att skogarna besökts

    Under våren har DN haft en artikelserie om skogsbolagens makt över skogen och om de offantliga summorna man lägger på att få människor positiva till skogsavverkning, samt hur bland annat Sveaskog avverkat skog med viktiga djurarter. 

    Sett ur ett demokratiperspektiv finns det orsak att oroa sig för den här utvecklingen. Framtida generationer behöver skogar samtidigt som vi ser att skogsbolag får stort inflytande och stora möjligheter att avverka den skogen. 

    Är Fältbiologernas och andra aktivisters krav orimliga? Eller är det kanske till och med dags att politiker börjar ta deras perspektiv på större allvar? Våra skogar är gemensamma resurser och påverkar oss alla – inklusive samer och framtida generationer – vilket gör att det är på tiden att dess framtid tas på större allvar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.