Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Subventioner till fossila bränslen ökar

  OECD visar i en ny rapport att stödet till fossila bränslen ökade mellan 2009-2011, trots beslut från G20 länderna att fasa ut dessa subventioner på medellång sikt. 

  Trots att vi befinner oss i akut klimatkris så beräknas subventionerna till fossila bränslen uppgå till astronomiska summor varje år. År 2010 beräknades subventionerna till fossila bränslen genom stöd till produktion, export, skattelättnade och stöd till konsumtion uppgå till 775 miljarder USD, jämfört med 66 miljarder USD till förnyelsebar energi. En utfasning av dessa subventioner har potential att minska den globala energikonsumtionen med 3,9 procent till år 2020 och minska Co2 utsläppen med 5 procent till samma år.

  År 2009 beslöt därför ledarna för G20 (som står för 90 procent av den globala tillväxten och 84 procent av CO2 utsläppen) att “”Rationalisera och på medellång sikt fasa ut ineffektiva subventioner till fossila bränslen som främjar slösaktig konsumtion”. Men utvecklingen har gått långsamt och OECD visar i rapporten Estimated Budgetary Support and Tax Expenditures For Fossil Fuels 2013 att stödet till fossila bränslen har minskat jämfört med 2008, men ökat jämfört med 2009 från ca 70 miljarder till 80 miljarder USD. OECD har granskat 550 åtgärder i 34 OECD länder och visar att 2/3 av subventionerna är skatterelaterade och samma andel riktar sig till produktion och konsumtion av olja. Rapporten är underlag för det pågående ryska ordförandeskapet i G20
  som behandlar frågor om hålbara energisystem.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.