Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Succé för utplanterat ålgräs – tiodubblades på ett år

    Foto: Klas Malmberg (publicerad med tillåtelse)

    Förra året planterades 80 000 ålgräsplantor för hand i en grund havsvik mellan Tjörn och Orust. När området inventerades i år hade plantorna i området ökat till 860 000 stycken. 

    Ålgräsängar är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter. De fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba och kan motverka klimatförändringarna då de tar upp mängder av koldioxid. De förhindrar även erosion och uppgrumling, men på flera håll behövs insatser för att försöka få tillbaka eller restaurera ålgräset som nu blivit en hotad naturtyp.

    Satsningar på tångodlingar har blivit ett allt vanligare sätt att återställa balansen i rubbade marina ekosystem, och förra våren testades sandtäckning som metod för att återfå ålgräsängar i södra Bohuslän. Sand spreds ut i en vik för att ge fäste till ålgräsplantor som sedan planterades för hand i området. 

    – Ålgrässkotten har haft en oväntat bra tillväxt. Sannolikt har vi nu passerat en tipping point där ålgräset bidrar till att minska uppgrumlingen av sediment, förbättra ljusförhållandena och att ålgräsängen kan fortsätta att breda ut sig, säger Per Moksnes, forskare på institutionen för marina vetenskaper i ett pressmeddelande

    Vid besöket i september kunde forskarna konstatera att det myllrade av krabbor, havsanemoner, fiskar och andra havslevande djur.

    –  Vi är glada att metoden fungerar. Men det är viktigt att komma ihåg att det både är dyrt och att riskerna att misslyckas är stora. Det är därför både billigare och bättre att skydda befintliga ålgräsängar än att restaurera, säger Per Moksnes.

    Restaureringen är en del av ett fyraårigt projekt som drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med Göteborgs universitet. Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden och Havs- och vattenmyndigheten.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.