Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sudankonflikten ur ett miljöperspektiv

  Under veckan röstar folket i södra Sudan om självständighet ifrån norr, och allt tyder på att en ny stat kommer födas. Med anledning av det kikar supermiljöbloggen närmare på konflikten som bland annat är ett tragiskt exempel på de följder som miljöförstöring kan föra med sig.

  Afrikas största stat är också ett av de hårdast drabbade. Krig har varit mer regel än undantag för landet, även om de senaste åren har varit relativ lugna. Orsakerna till konflikterna är som alltid komplexa, men miljöfrågor har spelat en avgörande roll. I Sudan finns en mängd olika folkgrupper, vissa har traditionellt sett varit nomader, medan andra varit bofasta. Detta blev ett problem när Sudan från 80-talet och framåt drabbades av torka. Dessa regionala klimatförändring ledde till att öknen spred ut sig, samtidigt som befolkningen ökade. När nomadernas vanliga betesmarker hade förvandlats till öken sökte de sig till platser som redan brukades av andra grupper. Allt fler människor som gör anspråk på att bruka ett krympande landområde är en viktig orsak till konflikten. Därför är det också högst oroväckande att Sudans bördiga områden fortsätter att krympa. Den oklara ägarsituationen av marken har också banat väg för en så kallad allmänningarnas tragedi.

  Liknande strider om naturresurser har sett till att hålla igång konflikten. Det handlar om oljan som upptäckts i Sudan, och som kommer bli svår att komma till en lösning kring om landet splittras. Vilka grupper har rätt till kontrollen över oljetillgångarna? Liknande problem finns vad gäller Sudans skogar, som krymper med nästan en procent per år. Bristen på fungerande institutioner har dessutom banat väg för andra miljöproblem, som artutrotning. Sudan har flera stora nationalparker, men dessa finns bara på pappret. Industriavfall som släpps ut i naturen, och förorenat vatten är andra problem. Vattenburna sjukdomar står för 80 procent av alla anmälda sjukdomsfall i Sudan.

  Som sagt handlar fallet Sudan om en mängd olika konflikter som kan vara politiska, religiösa, etniska och historiska. Men miljö och resursfrågorna är både viktiga för att förstå orsakerna till, upprätthållandet av, och effekterna av konflikten. När Sydsudans omröstning är över börjar ett nytt kapitel i Sudans historia. Om det innebär ett slut på konflikten återstår att se.

  Mer info finns här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.