Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Superfloppen

  Regeringens stora satsning för miljön, supermiljöbilspremien har inte gett nån effekt sen den infördes i början av året, det rapporterar DN.


  Supermiljöbilspremien blev redan innan den lanserades kraftigt kritiserad av allt ifrån myndigheter till trafikexperter. Beräkningar från transportstyrelsen visade att trots regeringens satsningar skulle bara en promille av alla bilar i Sverige vara elbilar 2020. Regeringen valde ändå att fortsätta med premien, trots att det uttalade syftet var att få fart på marknaden, så att folk senare skulle köpa elbilar även utan stödet. Centerpartiet höll rent av fram supermiljöbilspremien som en av deras sex viktigaste reformer i sitt valmanifest från 2010.
  När supermiljöbilspremien nu har införts ser vi resultatet, eller snarare avsaknaden av resultat. Sponsringen av elbilsinköp på 40 000 kronor per bil har knappt utnyttjats. 96 premier har betalats ut, 16 av dessa till privatpersoner. Även om alla 5000 premier som avsatts betalas ut fram till 2014 blir det ingen märkbar effekt på utsläppen hos vår fordonsflotta, men motormännen tror inte att de 5000 premierna kommer gå åt, enligt DN.
  Supermiljöbilspremien var regeringens viktigaste förslag för att skapa en hållbar transportpolitik, deras mål var att skapa en fordonsflotta oberoende av fossila bränslen till 2030. I nuläget finns det inget som tyder på att det målet kommer nås, och deras viktigaste förslag för att nå dit verkar inte ha någon effekt värd att notera.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.