Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Supergulliga rävar räddas undan utrotning

  En egen art av rävar i Kalifornien har sett en fantastisk återhämtning från att nästan ha utrotats, efter effektiva insatser från biologer och naturvårdare i området.

  Urocyon littoralis, eller Ö-rävar som de kallas i USA eftersom de bara finns på sex öar utanför Kaliforniens kust, var nästan utrotade för ett tiotal år sedan. Arten levde länge relativt säkert på öarna, men drabbades hårt när en annan av ekosystemets invånare försvann.

  Den vithövdade havsörnen som bodde på öarna slogs ut av miljögiftet DDT som släpptes ut i stora mängder i mitten av 1990-talet. När de vithövdade örnarna försvann öppnades området upp för kungsörnar från inlandet, som började ge sig på rävarna.

  Minskningen av Ö-rävarna var dramatisk, på en av öarna föll populationen från 1500 till 15. Men under 1990-talet påbörjades flera bevarandeinsatser, bland annat började man fånga in och flytta på kungsörnarna i området. Kungsörnarnas försvinnande i kombination med andra insatser såsom uppfödningsprogram banade väg för en snabb återhämtning. Vithövdade örnar har också börjat återintroduceras i området.

  Återhämtningen har varit imponerande, på ön där det år 2000 fanns 15 rävar finns det nu 600, och fler andra öar har ännu större populationer. Ö-rävarnas öde visar både på hur beroende arter kan vara av varandra, vikten av att skydda känsliga ekosystem, och att rätt insatser ibland också kan rätta till det som människan en gång orsakade.

   

  (Via Treehugger)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.