Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Superlöv ska ge Indien grön energi

    Det började som ett projekt för att skapa artificiella ekosystem till rymdstationer, men landade istället i ett revolutionerande nytt sätt att skapa grön energi. Kemisten Daniel Nocera vill skapa billig energi – av artificiella löv.
    Ett artificiellt löv som kan alstra tio gånger mer energi än naturlig fotosyntes. Det är vad den amerikanska kemisten och energiinnovatören Daniel Nocera utvecklat, ursprungligen i syfte att driva rymdstationer.
    Idag tror Nocera att hans löv bättre kan användas som energikälla i fattigare delar av Indien, ett land med många soltimmar men smutsigt vatten, för att producera stora mängder energi. Enligt Nocera är det fortfarande för tidigt att säga om tekniken kan konkurrera med fossila bränslen, men han ser hoppfullt på teknikens framtid. Han tror att utvecklingen går snabbast om han lämnar över den till företag som kan utveckla den i Indien.

    Vi försöker göra det här snabbt, och jag vill inte stå i vägen för att håva in så mycket pengar som möjligt. Det skulle fördröja utvecklingen.

    Det artificiella lövet är ungefär lika stor som en större smarttelefonen. Lövet, som ser ut ungefär som ett stort datorchip och vars yta är täckt av solpaneler, ligger i en plastbehållare fylld med vatten. I denna vattenlösning finns det små väteätande bakterier. Det är dessa små krabater som producerar det eftertraktade koldioxidbaserade bränslet. Solljuset och vattnet håller alltså bakterierna vid liv, samtidgt som bakterierna producerar bränslet.
    Tekniken är komplicerad, billig, fortfarande i sin linda och förhoppningsvis kan den vara ett sätt att få ut hållbar energi till de fattigaste delarna av världen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.