(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Svagt stöd för kärnkraft bland Japans politiker

Foto: Tepco, Prime Minister Abe's visit to Fukushima Daiichi Nuclear Power Station

Endast 15 procent av de som röstades in i det senaste valet menar att Japan långsiktigt behöver kärnkraften, visar undersökning.

TT rapporterade i förra veckan om valet till det japanska parlamentets överhus där Liberaldemokraterna, med Japans premiärminister Shinzo Abe i spetsen, tog hem en storseger.

En av de viktigaste politiska frågorna i Japan framöver, skriver TT, är vad som ska hända med landets kärnkraftverk.

Oppositionspartierna vill överge kärnkraften efter katastrofen i Fukushima 2011, medan Abe vill satsa på den.

Men en undersökning gjord av the Mainichi, en av de största tidningarna i landet, visar att man inom Abes parti Liberaldemokraterna är långt ifrån eniga om kärnkraftens vara eller icke vara. Bara 25 procent av de liberaldemokrater som nu röstades in i samband med valet anser enligt undersökningen att Japan behöver kärnkraften långsiktigt.

Sett till samtliga partiers kandidater som röstades in är det endast 15 procent som menar att kärnkraften är nödvändig. 46 procent anser att kärnkraften ska avvecklas även om den behövs för tillfället.18 procent anser att kärnkraften inte alls är nödvändig. 21 procent av de tillfrågade gav ett annat svar eller svarade inte alls.

I dagsläget är endast två av Japans 50 kärnkraftsreaktorer igång, skriver the Guardian. Men en handfull bolag ska ha ansökt hos landets kärnsäkerhetsmyndighet om att få genomgå säkerhetstester för att få starta upp flera av sina reaktorer igen. Och enligt the Mainichi är regeringen i Japan på gång att, förmodligen redan i år, se över hela energipolitiken.

Vad som kommer att hända i Japan framöver på energiområdet är således fortsatt oklart.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.