Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Sveaskog beskriver själva Hornsö ekopark som ett område med unika förutsättningar för att bevara den biologiska mångfalden. Ändå är stora delar av skogen nu avverkningshotad.

    På deras hemsida läser vi budskap såsom ”investera i framtiden” och ”Sveaskogs skogsbruk är hållbart”. I själva verket bidrar deras verksamhet till kalhyggesskövling, markskador och att hela ekologin för djur och natur förstörs. Skogar med höga naturvärden försvinner i en allt snabbare takt (…)

    Så skriver Jordens Vänner om Sveriges största skogsägare, det statliga bolaget Sveaskog, som organisationen nominerat till det årliga Greenwash-priset år 2020.

    För bara någon månad sedan avverkade det kontroversiella bolaget en 200 år gammal naturskog utanför Arvidsjaur, trots protester från såväl miljörörelsen som forskare.

    Och nu är det dags igen.

    Den här gången är det 6,4 hektar i Högsby kommun i Småland som avverkningsanmälts av Sveaskog. Skogspartiet ligger i Hornsö Ekopark, ett område som Sveaskog själv ironiskt nog på sin hemsida påstår har unika förutsättningar för att bevara en stor biologisk mångfald.

    Naturskyddsföreningen har i 25 år lobbat för att hela området, vars artrikedom omfattar minst 700 arter av vedlevande skalbaggar (varav mer än 200 är rödlistade) ska förvandlas till nationalpark.

    Sven G Nilsson, professor i biologi vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta skogsexperter, har reagerat starkt på avverkningshotet.

    Det är oroande mycket värdefulla gamla tallskogar som Sveaskog vill hugga ned. Det strider mot vad man kan förvänta sig av hänsyn i en ekopark. Inget annat område i hela Norden hyser så många hotade insektsarter [som Hornsö]. Det är förvånande att man inte avsatt hela området för naturskydd. 

    Avverkningshotet är dock inte unikt, utan en del av ett större mönster. Efter att staten för några år sedan höjde avkastningskraven för Sveaskog, har skogsbolaget nämligen slutavverkat flera värdefulla skogar i Götalands ekoparker. Detta enligt Naturskyddsföreningen, som även menar att de hänsynsområden Sveaskog lämnar i de avverkade skogarna är för små för att upprätthålla biologisk mångfald efter det att omgivande arealerna förvandlats till skogsplantage. Detta gör att hänsynsområdena i praktiken reducerats till en symbolisk eftergift till kritikerna.

    Det finns dock fortfarande en smula hopp för den hotade skogen i Hornsö. Efter att rödlistade arter påträffats i området har Skogsstyrelsen nu möjligheten att gå in och klassa området som nyckelbiotop, varpå Sveaskog i teorin skulle bli skyldiga att skydda skogen. Sveaskog har meddelat att avverkningsplanerna tillfälligt pausats och att en ny inventering ska göras efter sommaren.

    I praktiken har detta system dock inte alltid fungerat som det ska. Så sent som förra året slog svenska Greenpeace larm om att Sveaskog systematiskt avregistrerar nyckelbiotoper för att kunna avverka dem.

    Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att professorn och skogsexperten Sten G Nilsson i riksdagen framfört kritik mot att produktivitet och miljö är jämställda politiska målsättningar för den svenska skogen, något han menar inte har fungerat i praktiken.

    När Sveaskogs uppdrag uttryckligen är ”att bedriva verksamhet på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning” och ekoparker inte är undantagna bolagets höga lönsamhetskrav blir nämligen resultatet lätt att skyddsvärd skog gång på gång huggs ner för att bereda plats för trädodlingar.

    Uppdatering 5/6 13.50: Texten har tillfogats en rättelse.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.