Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svensk beredskap obefintlig vid energikris

  Khadaffis sista desperata plan under Libyenkriget var att spränga oljeledningen fram till Medelhavet. När Pettersson fick veta det bestämde han sig för att undersöka vilka konsekvenser Sverige skulle få vid en plötslig energibrist. Idag kommer 30 procent av Europas olja från oljeledningen vid Medelhavet och om den försvann skulle det kunna leda till europeisk energibrist i tre till fem år, vilket i sin tur skulle påverka jordbruket.
  Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) har undersökt hur den svenska livsmedelsförsörjningen skulle drabbas vid en plötslig energikris. Den svenska beredskapen visar sig i rapporten vara nästintill obefintlig. Forskaren Ola Pettersson säger att vi är mycket mer sårbara idag jämfört med för 20-30 år sedan.
  Undersökningar har visat att svenska folket har stor tilltro till att myndigheterna skulle lösa en tillfällig livsmedelskris. Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet, menar att det inte stämmer. Han säger till ETC:s Emil Schön:

  Det skulle de inte. Livsmedelsverket kom med en rapport 2011 vars slutsats var att om en kris inträffar i dagsläget så blir var och en i princip tvungen att klara sig själv. Maten tar slut på tio-tolv dagar.
  Lagren med drivmedel, livsmedel, skyddsmasker, allt är borta. Det enda som finns kvar är tutan som ljuder första måndagen i månaden klockan tre. Men det är mer som en teknisk kontroll av ett reservaggregat. Bakom tutan är det tomt.

  Enligt undersökningen skulle Sverige klara en 25-procentig minskning utan alltför allvarliga konsekvenser, förutom att förändringar i jordbruket skulle krävas. I dagsläget importeras över hälften av maten vi äter och jordbruket är helt beroende av fossil energi i form av drivmedel, handelsgödsel och bekämpningsmedel.
  Vid en 50-procentig minskning skulle gris- och kycklingindustrin tillsammans med energiintensiva grödor som oljeväxter och potatis försvinna. I den tredje och högsta undersökta nivån på 75 procents minskning av den fossila energin tros svält uppstå och priset för en liter diesel antas landa på 160 kr.
  Idag kommer hälften av vårt fossila bränsle från Ryssland, och hälften av naturgasen till EU går genom Ukraina. International Energy Agency (IEA) kom nyligen ut med ett meddelande att de bevakar den nuvarande situationen i Ukraina och att de står redo att svara om det uppstår allvarliga störningar i energinätet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.