Svensk skokedja skär sönder osålda skor
Under veckan har Skopunkten avslöjats med att förstöra helt funktionsdugliga skor. Det är långt ifrån de resurseffektiva och cirkulära affärsmodeller som framtiden ställer krav på.
I Nilson Group ingår Skopunkten och varumärkena Din Sko, Nilson Shoes, Skopunkten, Jerns, Radical Sports och Ecco Stores. Det är Sveriges största skokoncern med en omsättning på 2,5 miljarder kronor förra året.
Under ett par månaders tid har tidningen Expressen gjort stickprover av innehållet i Skopunktens butikscontainrar. De har hittat mängder av sönderskurna skor som förutom snittet i skorna annars ser ut att vara oanvända och felfria.
Ibland reklamerar kunder skor som fortfarande är funktionsdugliga. En sådan sko ska vi inte skära sönder. Den ska skänkas till Human Bridge, som vi samarbetar med över hela landet, säger produktionschefen Daniel Ganstrand på Nilson Group till Expressen.
I vissa fall har Expressen hittat hela partier av skor av samma modell sönderskurna och Daniel Ganstrand gissar att det då handlar om ett produktionstekniskt fel. Eftersom man inte vill att skorna ska hamna på marknaden skär man sönder dem.
I förlängningen vill vi ha återbruk där, men som det ser ut i dag finns det begränsade möjligheter för det, säger Daniel Ganstrand.
Författare Jennie Dahlén har granskat mode- och skoindustrin ur ett hållbarhetsperspektiv. Hon menar att de stora klädmärkena har kommit en bit med sitt hållbarhetsarbete medan skoindustrin har lång väg kvar. Samtidigt innebär ofta skotillverkning en stor belastning på miljön. Det är framförallt på grund av att nästan allt läder som används till skor garvas med giftiga kemikalier, bland annat krom.
För att få bukt med problemet behöver kvaliteten på skorna kontrolleras långt tidigare i processen, innan de når butik i Sverige, säger Jennie Dahlén.
Tyvärr finns det många exempel på klädproducenter och återförsäljare som av olika anledningar förstör fullt användbara kläder. Klädkedjan XXL hamnade i blickfånget i somras då det visade sig att de förstörde och slängde funktionsdugliga kläder. Frankrike har tidigare meddelat att de ska införa ett förbud mot att slänga osålda varor. Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har påtalat att en liknande lagstiftning behövs även här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till