Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Svenska regeringen förgiftar sitt eget folk”

  I morse i P1-morgon kunde lyssnarna hör hur ”svenska regeringen förgiftar sitt eget folk” (ett citat från Tysklands EU-kommissionär) genom att ha drivit igenom ett undantag för höga dioxinhalter i fisk. 

  Reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman, som 2011 fick Stora Journalistpriset för sitt program Matens Pris, har granskat processen som ledde till att EU-kommissionen förlängde det svenska undantaget för dioxin i viss östersjöfisk.

  I resten av EU har man ett tak för hur höga dioxinhalterna får vara i matfisk men Sverige har alltså ett undantag för detta. Främst för att vi, enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson, har en stark tradition av att äta surströmming och traditioner ska bevaras. Han hävdar i reportaget att god folkhälsa och traditioner kan gå hand i hand. Anna Maria Corazza Bildt sade själv i debatten att det handlar om fisk som äts max en gång om året. Men detta stämmer alltså inte. Speciellt gravida och barn är känsliga för att drabbas av höga dioxinhalter och enligt en rapport som Livsmedelsverket har gjort är risken stor för att just dessa grupper inte känner till hur dioxin påverkar dem.

  Förra sommaren, i juni 2011, var miljösverige i full färd med att diskutera huruvida det var yrkesfiskarna som drabbades mest om detta undantag från dioxinregeln slopades. Nu säger istället Eskil Erlandsson att traditionen av att äta surströmming hotas mest. Lösningen på problemet skulle vara att Livsmedelsverket blir bättre på att föra ut information om att fertila kvinnor och barn ska undvika fisk med höga dioxinhalter.

  Men faktum kvarstår, regeringen tycker alltså att det är helt i sin ordning att Sverige tillåter sina medborgare att äta giftig fisk. Dessutom mörkade de Livsmedelsverkets rapport om riskerna när detta skulle presenteras i EU-kommissionen.

  – Böckling, surströmming och sotare, det har varit en del av människors sätt att leva i den här delen av landet, säger Eskil Erlandsson till P1-morgon.

  För förra årets debatt kan du läsa Supermiljöbloggens artiklar:
  Dags att slopa undantaget för dioxin i fisk?
  Sverige tackar ja till undantag för dioxin i fisk

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.