Svenska tonåringar värst utsatta för PFAS
Sverige hamnar i topp när mängden PFAS i blodet mäts hos ungdomar från nio europeiska länder.
Det visar en studie från The European Human Biomonitoring Initiative, en satsning från EU-kommissionen och EU:s miljöbyrå EEA.
Europeiska tonåringar har höga halter av evighetskemikalien PFAS i blodet, enligt studien. Sverige toppar listan med 12,9 mikrogram per liter, följd av Frankrike och Norge. Övriga länder som fanns med i studien var Slovakien, Slovenien, Grekland, Spanien, Tyskland, Belgien, varav Spanien var ensamma om att inte överskrida EU:s hälsorekommendationer.
PFAS är en stor och komplex grupp på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället, bland annat inom industri, brandskum, friluftsprodukter och kosmetika. En växande mängd vetenskaplig forskning tyder på att hela klassen är giftig för människor och djur och lagras i miljön. PFAS kan bland annat orsaka cancer, försämra fertilitet och påverka immunförsvaret. EU förbereder just nu ett förbud mot hela gruppen av PFAS från och med 2025.
Men det välkomna förbudet innebär tyvärr inte att de stora mängder PFAS som redan är i omlopp försvinner.
För närvarande vet vi inte hur PFAS kan elimineras från kroppen. Vi har faktiskt inte någon lösning för att stoppa exponeringen för PFAS heller, eftersom de är så vanligt förekommande i vår närmiljö och i våra kroppar, säger Dr. Maria Uhl, en forskarnas bakom studien, till ChemSec.
Det verkar finnas ett samband mellan ungdomarnas högre risk för PFAS-exponering och stort intag av ägg, fisk, inälvsmat och/eller lokalproducerad mat. I våras briserade en skandal i Danmark där PFAS-kontaminerat kött från naturbetande nötkreatur ledde till att barn i trakten fick kraftigt försämrat immunförsvar. Djuren fick i sig ämnet på betesvallar som förorenats av vatten från en intilliggande brandövningsplats.
Samtidigt har svenska myndigheter dålig koll på PFAS-halterna i svenska jordbruksmarker och livsmedel. Livsmedelsverket säger till SMB att man nu för första gången ska börja med analyser av PFAS i mat.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till