Svenskar köper för mycket kläder
Konsumtionen av kläder och tyg ökar i Sverige, och det finns ett mörkertal gällande e-handeln. Det visar en ny undersökning av Naturvårdsverket.
Enligt Naturvårdsverket har nettoinflödet (import minus export) av ny textil per person till Sverige ökat med ungefär 30 procent sedan år 2000. Förra året köpte varje svensk 14 kilo kläder och textil från fysiska butiker. Motsvarande siffra för år 2000 var knappt 11 kilo. Det motsvarar en ökning på ungefär 3 kilo per person mellan 2000 och 2017.
I denna siffra ingår inte hushållens egna import via e-handel, som också bedöms ha ökat mycket de senaste åren. Eftersom privatimporten via e-handeln inte räknas in antas att den svenska textilkonsumtionen ligger över 14 kilo per person år 2017.
Det är nyproducerade hemtextilier, såsom gardiner och sängkläder, som står för den största ökningen per person och har dubblerats sedan år 2000.
Mer och mer nyproducerade textilier, men inte begagnat
Även om nettoflödet av begagnade textiler också ökat sett till volym för att befolkningen ökat, så ligger snittet per person på samma nivåer som för åtta år sedan.
År 2016 slängde genomsnittsvensken 8 kilo kläder och textil varje år. Det stora problemet med detta är, enligt Naturvårdsverket, att det mesta slängs som ”brännbart” i hushållssoporna. Uppemot hälften av de textilier vi slänger är hela och skulle istället kunna återanvändas eller återvinnas.
För detta ändamål har Naturvårdsverket delat ut 3 miljoner kronor till projektet Re:textile, som syftar till att utforska cirkulära flöden inom textilbranschen. Inom ramarna för projektet lanserades bland annat den återbrukade klädkollektionen Re:Design tillsammans med Lindex förra året.
SMB kämpar för bättre konsumtion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till