Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Svenskarna har exceptionellt starkt miljö- och klimatengagemang”

  Foto: Anders Hellberg

  Fler än var tredje person i Sverige tycker att EU-målet för minskningen av växthusgasutsläppen är för lågt satt, visar ny undersökning.

  Varje år publicerar EU-kommissionen The standard Eurobarometer, en undersökning där ett antal frågor ställs till cirka tusen personer i varje EU-land. I veckan publicerades en ny version (pdf), och enligt EU-kommissionen så håller svenskarnas ”exceptionellt starka miljö- och klimatengagemang” i sig sedan tidigare mätningar.

  Som redan nämnts framhåller 28 % av svenskarna ”klimatförändring” som en av de viktigaste frågorna som EU står inför. Detta är en fråga som ideligen stärker sin ställning bland svenskarna. På våren 2013 nämndes den här frågan av 14 %, och den har sedan stärkts signifikant för varje halvår till att nu framhållas av fler än var fjärde svensk.

  Den närbesläktade frågan om ”miljön” är även den stark i Sverige med 22 %, vilket dock är en mindre tillbakagång sedan våren 2014. Medan dessa miljörelaterade frågor har ett starkt engagemang bland svenskarna, så berörs emellertid EU-snittet i en betydligt mindre grad. ”Miljön” nämns av bara 6 % för EU-snittet och ”klimatförändringen” av 7 %. Sverige sticker dock inte bara ut jämfört med EU-snittet, utan vi står även i särklass jämfört med alla andra länder; med 28 % har Sverige den högsta andelen av befolkningen som framhållit ”klimatförändringen, av alla länder. Det är bara Danmark (25 %) och Sverige, som har en andel som överstiger 10 %. När det gäller ”miljön” är Sveriges särställning än mer framträdande; med 22 % når Sverige den högsta andelen bland alla länder. Nästa land, Danmark, ligger en bra bit under Sverige med en nivå om 14 %. Även för den här frågan är det bara Sverige och Danmark som har en andel som överstiger 10 %.

  Undersökningen visar att fler än var tredje svensk anser att målet för minskningen av växthusgasutsläppen till år 2020 är för lågt satt. Och när det gäller frågan om att utveckla mer förnybar energi finns ett starkt stöd bland svenskarna.

  Inte mindre än 67 % av svenskarna vill ge prioritet för att ”utveckla förnybar energi”, med en relativt jämn fördelning bland kvinnor och män, men med det starkaste stödet i de yngre åldersgrupperna. Bland 15-39 åringarna var andelen 74-75 %, att jämföra med 40-55+ åringarna där andelen varierade mellan 62-63 %.

  (…) Med 67 % har Sverige återigen den högsta andelen bland EU-länderna som framhåller ett miljörelaterat mål. Närmast efter Sverige kommer ännu en gång Danmark på 55 %.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra