Ett förbud mot exportering av farligt avfall trädde i kraft den 5 december – dock för sent för ett chilenskt samhälle som fortfarande lider av effekterna av att svenskt gruvavfall dumpades där för 30 år sedan.
På 1980-talet betalade den svenska gruvjätten Boliden det chilenska företaget Promel att ta hand om cirka 20 000 ton smältslam från koppar-, bly-, silver- och guldgruvor från Sverige. Promel behandlade aldrig avfallet, utan lämnade det oskyddat bredvid företagets bearbetningsanläggning.
Staden nära industrianläggningen växte och 1994 byggdes bostäder precis intill industriområdet. Utan att invånarna visste det, hade det giftiga avfallet blivit barnens lekplats.
Barnen började få hudsjukdomar, inlärningssvårigheter och cancer samtidigt som många mödrar fick missfall. Vuxna som bor på området lider av hjärtsvikt och olika typer av cancer. Enligt en rapport från den chilenska regeringen kan så många som 12 000 personer ha skadats av det giftiga avfallet.
Efter flera rättsprocesser ser det ut att vara omöjligt att hålla varken det svenska eller chilenska företaget ansvariga för skadorna.
Inget kan bota de skador som redan skett, men framtiden kan se ljusare ut. En ändring i Baselkonventionen trädde i kraft den 5 december som förbjuder export av farligt avfall från OECD-länderna (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) till resten av världen. Detta hoppas kunna stoppa liknande fel i framtiden.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till