Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenskt genombrott i solcellsforskning

  En tidigare drömgräns för hur effektivt en solcell kan omvandla solljus till energi har passerats av en forskargrupp på Lunds Universitet.

  Drömgränsen har länge legat på 10 procents verkningsgrad* i nanosolceller. Forskargruppen i Lund har lyckats ta fram en teknik som ger en verkningsgrad på hela 13,8 procent. Solcellen de använder består av nanotrådar som skräddarsys för att absorbera en större del av solljuset jämfört med exempelvis kiselsolceller.

  Solceller uppbyggda av nanotrådar är betydligt billigare att ta fram än konkurrerande teknik, även om andra tekniker kan ha upp mot 40 procent verkningsgrad. Nanosolcellerna kan därför konkurrera i kostnad där ytan solcellsanläggningen placeras inte är allt för dyr, exempelvis ökenlandskap.

  * Fakta: Verkningsgrad är en storhet som betecknar hur effektivt ett system omvandlar energi till arbete av något slag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.