Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveries utsläpp större än de officiella siffrorna

  Sveriges utsläpp av växthusgaser är betydligt högre än de siffror som regeringen använder sig av, det hävdar ett antal forskare ifrån Uppsala universitet på DN debatt idag.

  Forskarna kritiserar att regeringen räknar på utsläppen ifrån Sveriges produktion istället för Sveriges konsumtion, räknar man på konsumtionen blir Sveriges utsläpp mellan 10 och 30 % högre menar forskarna. Det innebär att de svenska utsläppen inte har minskat sedan 90-talet som regeringen brukar hävda, utan istället ökat med 10 %. Genom att hävda att utsläpp från varor som produceras i utvecklingsländer, men konsumeras av svenskar är utvecklingsländernas ansvar så läggs en överdrivet stor börda på utvecklingsländerna. Detta försvårar en uppgörelse när förhandlingar om utsläppsminskningar sker på de internationella klimattoppmötena. Därför kräver forskarna att Sverige ska gå före och börja prata om utsläpp ifrån konsumtionen istället för ifrån produktionen.

  Nyfiken på mer detaljer kring hur Sveriges koldioxidutsläpp mäts, och skillnaden mellan att mäta produktion och konsumtion? Läs Hur stora är Sveriges koldioxidutsläpp?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.