Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Sverige blir allt varmare – klimatförändringarnas effekter syns redan

    Den milda hösten och den på många håll snölösa vintern är inget undantag. I takt med att medeltemperaturen ökar förändras det svenska klimatet. 
    SMHI, Naturvårdsverket och Energimyndigheten redovisar i en ny rapport hur klimatet i Sverige förändrats och vad som måste göras för att förhindra en fortsatt förändring. Klimatforskaren Erik Kjellström på SMHI uttalade sig tidigare idag till Sveriges Radio:

    Man märker av det dels genom att det har blivit varmare och mer nederbörd, men man märker också av det på att snösäsongen har blivit kortare i stora delar av landet och att vegetationsperioden, där det växer i Sverige, har blivit lite längre.

    Man har tittat på de senaste 20 åren och jämfört med 30 år dessförinnan och kommit fram till att temperaturen ökat med nästan en grad, samt att nederbörden ökat. Man har också kunnat konstatera att den svenska temperaturförändringen sedan 1800-talet har ökat dubbelt så mycket i förhållande till den globala medeltemperaturens ökning. Det förklaras bland annat av att Sverige ligger så  nära Arktis, där temperaturskillnaderna blir som störst.
    Om de globala utsläppen minskas med 40-70 procent till 2050 och med nära hundra procent till 2100 kan man fortfarande klara tvågradersmålet. Det krävs dock en hel del jobb för att få till det. Pelle Boberg, klimathandläggare på Naturvårdsverkets avdelning för analys och forskning säger:

    Det är inte för sent att agera men åtgärder för utsläppsminskning brådskar och kommer att krävas under mycket lång tid.

    En viktig faktor för att åtgärder ska kunna sättas in är det globala klimatavtal som förhoppningsvis kan klubbas igenom på klimattoppmötet i Paris nästa år. Just nu pågår COP20 i Lima där man försöker ta fram ett förslag till Paris. Läs mer om detta här och här.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.