Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige borde fördubbla sina klimatambitioner

  Ännu en rapport kring behovet av drastiskt minskade utsläpp har kommit, nu från Friends of the Earth International. Rapporten pekar dels på problemet med 2-gradersmålet, och att vi egentligen borde ha jobbat för att hålla oss under 1.5 grader. Samtidigt konstaterar rapporten att vi är långt ifrån att nå även 2-gradersmålet.

  Mest intressant med rapporten är kanske att den gör en beräkning på hur mycket varje land behöver minska sina utsläpp. Förutsatt att vi ska få en rättvis fördelning av de utsläppsutrymme som finns kvar, där varje land får lika mycket per person. På 20 år har vi minskat våra utsläpp med 17 % i Sverige, om man räknar väldigt snällt (varför man nu ska göra det). Regeringen vill fördubbla den takten de kommande 10 åren, till en minskning på 2 % per år. Men enligt rapporten från miljöförbundet jordens vänner bör Sverige minska sina utsläpp med 4.5 % per år, med start från i år, om vi vill ta vår del av klimatansvaret.

  Rapporten anser också att EU som helhet bör minska sina utsläpp med 60 % till 2020, vilket är dubbelt så mycket som den svenska regeringen förespråkar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.