Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige bryter sina klimatlöften

  – SVERIGES TUDELADE KLIMATPOLITIK, DEL 2

  Dagen till ära skriver vi på redaktionen en kortare artikelserie för att lyfta upp den förvirring som råder gällande Sveriges klimatpolitik. Del två delarna handlar om Sveriges klimatsvek och hur vi gick från att vara en ledare och framgångsnation till att där vi är nu.

  Världsekonomin fortsätter att öka dramatiskt, även om det pratas mycket om svåra ekonomiska tider och stora ekonomiska kriser. Men varje år dör nästan 400 000 människor av svält och sjukdomar, något som spås förvärras av klimatförändringar. Nya rapporter visar att vi är på våg mot en global temperaturhöjning på fyra grader. I år slogs det nya rekord i hur mycket växthusgaser vi globalt släpper ut.

  Vad gör då Sverige?

  Sverige skrev under Kyotoprotokollet och åtog sig att minska sina klimatutsläpp. I år släppte Naturvårdsverket ut en rapport som visar att vi 2011 minskade våra klimatutsläpp, 2010 ökade Sveriges klimatutsläpp med med nästan 11 procent. Vad de inte valde att visa för 2011 års beräkning var att Sveriges totala utsläpp faktiskt ökat även under 2011, om man räknar med de utsläpp som vår livsstil och konsumenter leder till. Räknar man med dessa utsläpp så är Sveriges totala utsläpp mer än dubbelt så stora. Allt detta går det att läsa om i en nyligen publicerad rapport som Naturvårdsverket givit ut, en rapport regeringen valt att inte prata like mycket om.

  Tidigare har Sverige även fått kritik för att man fifflat med klimatfinansieringen och tagit det från den ordinarie biståndsbudgeten. Detta är extra aktuellt just nu när klimattoppmötet i Doha precis inletts. Men löftesbrytandet slutar inte där. För bara några dagar sedan kom svidande kritik mot att alliansen även valt att halvera den klimatfinansiering som man presenterade i höstbudgeten:

  När vi granskar Sveriges agerande framgår det att vi inte bidragit med enda ny krona till klimatfinansieringen i fattiga länder. Detta är ett löftesbrott som gränsar till lurendrejeri gentemot fattiga människor, skriver Anders Wejryd, Bo Forsberg och Svante Axelsson i en debattartikel i SvD.

  Förra veckan hade regeringen möjligheten att ge Energimyndigheten i uppdrag att ta reda på hur och när Sverige skulle kunna bli hundra procent förnybart. Regeringen valde då att istället rösta ner förslaget, med motiveringen ”det är omöjligt”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.