Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Sverige och Tyskland har allt att vinna på att fasa ut brunkolet”

    Foto: J. Lokrantz/Azote

    När Socialdemokraterna anordnade en miljökonferens i Stockholm nyligen bjöds Johan Rockström in som föreläsare. 

    För en månad sedan, den 13 maj, anordnade Socialdemokraterna en intern miljökonferens på Sveavägen 68 i Stockholm. Samma dag skrev Matilda Ernkrans (S), som är riksdagsledamot och ordförande för miljö- och jordbruksutskottet, en debattartikel på Aktuell Hållbarhet:

    Vi ska inspireras av intressanta föreläsare, utmanas och samlas till det som är ett startskott för vårt politikutvecklingsarbete på miljöområdet inför partikongressen 2017 och inför valet 2018.

    En av föreläsarna på plats var professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre. Han är det närmaste en klimatrådgivare som den svenska regeringen har. Han sitter som ledamot i Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, som ska vara en arena för dialog mellan regeringen och vetenskapssamhället. Han sitter med i Agenda 2030-delegationen som har fått i uppdrag av regeringen att stödja och stimulera Sveriges genomförande av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Han sitter även med som ledamot i Innovationsrådet, som ska utveckla Sverige som innovationsnation och stärka Sveriges konkurrenskraft.

    Han har dessutom statsministerns öra. När Stefan Löfven (S) mötte riksdagsledamöterna i EU-nämnden häromåret för att diskutera EU:s klimatpolitik sa statsministern bland annat:

    – Jag har personligen blivit inspirerad av professor Johan Rockström. Han sade något väldigt klokt vid ett tillfälle, att jorden ger oss en ram. Det finns ett begränsat utrymme för oss att hantera jorden med dess resurser. Om vi håller oss inom den ramen kommer jorden att kunna vara till vår fördel. Då kan vi rädda klimatet. Gör vi inte det ser vi fram emot något helt annat.

    Johan Rockströms anförande på Socialdemokraternas miljökonferens hade titeln: ”De nio planetära gränserna 2.0 och de svenska miljömålen”.

    – Sen så kan jag inte hålla mig från att göra någon form av reflektion vad det här innebär i förhållande till brunkolet, sa Johan Rockström inledningsvis, och rev därmed ner spontana applåder från ungefär hälften av de socialdemokratiska politikerna på plats.

    I slutet av sitt anförande kom Johan Rockström mycket riktigt in på frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Han redogjorde först för klimatavtalet i Paris som innebär att världens länder har som gemensamt mål att hålla den globala medeltemperaturhöjningen under två grader med sikte på 1,5 grad. Sedan kom han in på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling som knyter samman frågor som exempelvis klimat, energi, hälsa, jämställdhet, fattigdomsbekämpning och fredliga samhällen.

    Till sist nämnde Johan Rockström att aktuella undersökningar visar att Sverige är det land i världen med de bästa förutsättningarna att klara en hållbar välfärd genom att lyckas leverera FN:s globala hållbarhetsmål och klimatavtalet från Paris. En ny ranking som kom några veckor senare visade mycket riktigt att Sverige placerar sig som etta också på det så kallade Good Country Index, där 163 länder jämförs i sju olika kategorier. Sverige är enligt rankingen det land som bidrar mest positivt till världen då det görs en sammanvägd bedömning av bland annat miljö, hälsa och vetenskap.

    Han sa sedan:

    – Sverige som miljöföredöme nummer ett i världen, och Tyskland som världens fjärde största ekonomi och det land som genomför världens viktigaste energiprogram, energiewende, kan nu skicka en signal till världen och säga: ”Vi orkar inte Paris. Vi klarar det varken ekonomiskt eller utifrån jobben. Vi tror inte på innovationskraft”.

    Redan i samband med sitt Sommar i P1-program i fjol – som var det mest delade av alla det året – gjorde Johan Rockström klart att det bästa vore om Vattenfall behöll sin brunkolsverksamhet i Tyskland och i stället verkar för en utfasning. Det här resonemanget har han sedan dess utvecklat i olika sammanhang, bland annat i en debattartikel i SvD Näringsliv ihop med författarna och klimataktivisterna Naomi Klein och Bill McKibben, i en slutreplik i SvD Näringsliv som han skrev själv, samt i en debattartikel i Dagens industri tillsammans med forskarna John Schellnhuber från Tyskland och Will Steffen från Australien.

    Till de socialdemokrater på plats på Sveavägen 68 sa Johan Rockström:

    – Sverige och Tyskland har allt att vinna på att nu gå ut politiskt och säga: ”Paris innebär en fossilfri värld. Det innebär att vi måste stänga ner brunkolsverksamhet i Tyskland. Det betyder förstås inte att den ska stängas ner över en natt, utan tvärtom, den ska stängas ner på ett socialt ansvarsfullt sätt, där vi skapar nya jobb och nya tillväxtmöjligheter. Och det ska ske i samtal mellan den tyska och den svenska regeringen.”

    Avslutningsvis sa Johan Rockström:

    – Sverige är världens miljöföredöme nummer ett. Om inte vi tillsammans med Tyskland klarar miljö och välfärd, då är det svårt att tänka sig att andra länder kommer ta ett större ansvar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.