Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige rasar på klimatrankning – igen!

  Sverige rasar för andra året i rad på den globala klimatrörelsens rankning över länders klimatpolitik. Sverige hamnar på plats 24. Förra året låg man på plats 18. Året innan på plats 10.

  I totalrakningen ligger Sverige fortfarande på plats två, efter Brasilien. Här har man framför allt tittat på utsläppsnivåer och prognoser för utsläpp, vilket inte förändras så snabbt över tid utan är resultatet av fler decenniers politik.

  Men när det gäller klimatpolitik, den kategori som den svenska regeringen kan påverka på kort sikt, ligger Sverige alltså inte längre i toppskiktet. Sveriges klimatbetyg blir i rankningen ”moderate”, det vill säga mittemellan. Sverige hamnar i samma kategori som Grekland, Sydafrika, Thailand och Kazakstan.

  Den underkategori där Sverige är allra sämst är inom den internationella klimatpolitiken. Här hamnar Sverige på plats 45 (!). Här låg man på plats 19 förra året. Raset är dramatiskt. Klimatrörelsens betyg står i skarp kontrast mot miljöminister Carlgrens (c) artikel på DN Debatt förra veckan där Carlgren hävdar att Sverige är en ”bro” mellan fattiga och rika.

  Av samma artikel framgår också att Sverige sänkts sitt biståndsåtagande dramatiskt, från 1 procent till 0,7 procent, för att ha råd med klimatbistånd till de fattigaste länderna.

  Se även Naturskyddsföreningen.
  Foto: Sydsvenskan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.