Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige sänker klimatbiståndet – försvårar förhandlingar inför toppmöte

  Som hjälp inför den tuffa klimatomställningen har de rikare länderna utlovat 100 miljarder dollar i stöd till de fattigare länderna varje år från 2020. EU har under åren 2010-2012 bidragit med 2,4 miljarder Euro per år i så kallade snabbstartspengar, vilket är en blygsam summa jämfört med beloppet som utlovats. Inför dagens toppmöte med EU:s finansministrar befarar man att EU:s stöd kommer urholkas ännu mer. Sverige är ett av de EU-länder som sänkt sina bidrag kraftigt, från 1 till 0,5 miljard år 2013, och nu finns en risk att fler länder följer efter, enligt SvD.

  Idag ska EUs finansministrar träffas för att slå fast en gemensam linje inför klimattoppmötet i Doha i december. I tidigare förslag till linje från EU-finansministrarna har det funnits formuleringar om att snabbstartsfinansieringen ska fortsätta på samma nivå som tidigare. Dessa har nu tagits bort. Bristen på handling och ökat engagemang från Sveriges och EUs sida riskerar att påverka andra rikare länders motivation och även störa de kommande förhandlingarna i Doha i december.

  Petter Lydén, rådgivare vid biståndsorganisationen Diakonia, säger till SvD att han tror att Sveriges sänkta ambitionsnivå kan ha påverkat EU negativt.
  –Eftersom vi valt att sänka vårt anslag blir det ännu mycket lättare för andra länder att inte göra något över huvud taget.

  I oktober sa Roger Sedin, handläggare på Miljödepartementets klimatenhet, att ”Sverige har fått bra gehör vid förhandlingarna av rådsslutsatserna i arbetsgruppen. Vi har bland annat tryckt på för att EU ska ha en fortsatt ledande position inför och under förhandlingarna i Doha. Vid klimatförhandlingarna i Durban förra året enades världen om en väg framåt för att hantera klimatutmaningarna. Nu gäller det att omsätta dessa överenskommelser i praktiken. (…) I förhandlingarna är det viktigt att utvecklingsländerna får signalen att EU har för avsikt att fortsätta stödja deras åtgärds- och anpassningsarbete även när den så kallade, ’snabbstarts’ finansieringsperioden är slut 2012.”

  Intervjun var för tre veckor sedan. Frågan är vad som har förändrats sen dess.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.