Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige skär ner på klimatbiståndet till fattiga länder

  Flera hundra miljoner kronor tas bort jämfört med tidigare år. ”Vi går ner till en något mindre nivå”, kommenterar ansvarig minister Gunilla Carlsson (M).

  Foto: Regeringskansliet

  Det är Svenska Dagbladet som i går kväll kunde avslöja att den svenska regeringen avsevärt har minskat ned på klimatbiståndet till världens fattiga länder.

  De nya siffrorna kommer från Riksdagens utredningstjänst (Rut), en organisation som tillhör Sveriges riksdag och som kan genomföra utredningar på uppdrag av bland annat riksdagsledamöter och partikanslier. Den informationen som utredningstjänsten tar fram ska vara objektiv och partipolitiskt neutral.

  Enligt de budgetsiffror som lämnats ut till Rut och som nu publicerats i SvD syns tydligt att det blivit mindre pengar till klimatbiståndet.

  Sveriges utbetalningar i miljoner kronor:
  2009: 598
  2010: 755
  2011: 754
  2012: 639
  2013: 500

  Biståndsminister Gunilla Carlsson (M), som ansvarar för frågan, menar dock att nivåerna normaliserats efter en tidigare större satsning. Till Svenska Dagbladet säger hon:
  – Vi går ner till en något mindre nivå, absolut. Men vi är fortfarande en av de största givarna. Satsningarna på fonderna kompletterar vi med andra insatser för miljö och klimat inom ramen för utvecklingssamarbetet.
  Kan du se signalen ni sänder ut genom sänkningen?
  – Ingen utanför Sverige uppfattar det som om vi skulle nedprioritera frågan. Vi har varit glasklara.

  Jens Holm (V), den som efterfrågat siffrorna från Riksdagens utredningstjänst, är mindre nöjd och säger till SvD:
  – Läget är extremt allvarligt. Det här handlar om de direkta bidrag vi ger till fattiga människor som drabbas av våra utsläpp. Det ska vi inte skära ned på.

  Att man från miljödepartementets sida inte varit jätteförtjust i neddragningen har framgått tidigare under hösten när Svenska Dagbladet försökt få en kommentar från miljöminister Lena Ek (C). Då hette det:
  ”SvD har sökt Lena Ek, men hon vill inte uttala sig. Att klimatbiståndet halverats är biståndsminister Gunilla Carlssons sak att kommentera, säger Eks pressekreterare Erik Bratthall. Frågor inför Doha avböjer hon helt att svara på.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra