Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige tillsammans med USA i nytt klimatinitiativ

  Efter stagnerade förhandlingar och klimattoppmöten har USA försökt hitta ett nytt sätt att tackla miljöfrågan. Igår lanserades vid en presskonferens ett initiativ för att komma till bukt med ”kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar”(Short-Lived Climate Forces, så kallade SLCF), såsom metan, sot och marknära ozon. Koldioxiden är fortfarande den absolut största boven i det globala uppvärmnings-dramat, men insatser för att minska SLCFs är mindre kontroversiella och bidrar också till hälsovinster i form av mindre lungsjukdomar.

  – Just därför att dessa ämnen är kortlivade, blir det snabba effekter om man minskar utsläppen av dem, säger miljöminister Lena Ek.

  Initiativet ska drivas över fem år och förutom USA och Sverige medverkar även Kanada, Mexico, Ghana och Bangladesh. Dessvärre kan hela upplägget bli tandlöst då man inte satt några utsläppsmål för dessa partiklar. Man satsar istället på utbildning och röster har höjts kring att det kan bli svårt att få länderna att betala den initiala kostnaden för att få delta i koalitionen. Den som lever får se – koalitionens första möte kommer att hållas i Stockholm 23 april.

  Se även nyheten i rapport från igår (8:45 min in i inslaget).

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.