Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveriges inför elastiskt biståndsmål

  Sverige har infört ett nytt, elastiskt, biståndmål. Ibland har vi 1 procent av BNI i bistånd och ibland har vi 0,7 procent. Målet kan höjas och sänkas när som helst beroende på situation. Det blir följden av miljöminister Andreas Carlgrens (C) argumentation.

  De rika länderna har förstört klimatet och ska därför bidra med pengar till de fattiga länderna till klimatanpassning och uppbyggnad av grön teknik. Så långt råder inga tvivel.

  Enligt klimatkonventionen ska pengarna vara nya och fräscha. Det är alltså inte ok att omfördela pengar från biståndet, pengar som skulle ha gått till fattigdomsbekämpning. Det är väl egentligen ganska självklart: problem som AIDS-epidemin, bristen på rent vatten eller avsaknaden av lärare i Tanzania existerar ju fortfarande, parallellt med klimatförändringarna.

  Trots detta så finansierar nästan alla rika länder sitt klimatstöd till de fattiga med biståndpengar. Så även Sverige. Trots att detta är ett klart brott mot klimatkonventionen.

  Hur får den svenska regeringen ihop detta? Enkelt. Man sänker helt enkelt biståndmålet till 0,7 procent av BNI så fort vi börjar diskutera klimatsatsningar. Då har man plötsligt frigjort 0,3 procent av BNI att spela med.

  Sverige har inte alls 1 procent av BNI i bistånd. Vi har bara 0,7 procent i bistånd. Så försvarar tex Andreas Carlgren regeringens agerande på sin blogg. Klimatsatsningarna är ”utöver” vårt åtagande om 0,7 procent.

  Va? Har Sverige sänkt biståndet med 0,3 procent utan någon debatt i riksdagen? tänker kanske någon.

  Nejdå, inte alls. Sverige har fortfarande 1 procent i bistånd. Biståndsmålet är nämligen elastiskt, det är officiellt 1 procent av BNI, men kan sänkas till 0,7 procent varje gång regeringen vill stoppa in något som egentligen inte är bistånd.

  Sen är det bara att hoppas att ingen märker något. Och det brukar funka ganska bra.

  Uppdatering kl 13:35: Carlgren har av någon anledning redigerat sitt blogginlägg och skriver nu ännu tydligare att Sveriges klimatbidrag är ”utöver biståndet”. Det är mig veterligen första gången en Centerpartist öppet erkänner att biståndet inte längre är 1 procent.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.