Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveriges sol outnyttjad

  I världen ökar antalet solpaneler explosionsartat, teknikutvecklingen gör panelerna allt mer effektiva och priset på solpaneler sjunker. Ändå är vi svenskar inte intresserade av solkraft. 

  Vi har tidigare skrivit om att en dryg femtedel av all ny elinstallation i EU 2010 var solel. Antalet solpaneler vi i Sverige installerar på ett helt år kan exempelvis Tyskland installera på mindre än en dag,  trots att det lyser ungefär lika mycket sol i Tyskland som i Sverige. Detta säger solcellsforskaren Marika Edoff i en intervju i radioprogrammet Klotet. I intervjun jämför hon den svenska utvecklingen av solkraft med den i utvecklingsländer.

  Att användningen av solceller är så pass blygsam i Sverige kan bero på att långsiktiga stödsystem saknas eftersom regeringen idag inte anser att solceller kan konkurrera på marknaden, vilket strider mot det vi tidigare rapporterat om – solenergi är framtiden och kärnkraft nu dyrare än solkraft.


  Det solcellsstöd som regeringen införde 2009 kan eventuellt skrotas i budgeten som läggs fram den 20:e september. Anledningen är att man vill satsa mer på nettodebitering som kommer utredas under 2012. Det finns alltså en risk att vi under kommande år kommer ha ännu mindre stöd för installering av solceller här i Sverige.


  Så här uttalar sig Andreas Vass, sakkunnig på näringsdepartementet, om frågan:

  – Det är en fråga som behandlas i budgetarbetet för närvarande och kommer att presenteras 20/9. Jag vill passa på att säga att solenergi har en enorm potential men elenergi från solceller är idag mycket dyrare än från tex vindkraftverk.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.