Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveriges utsläpp i proportion

  Det ständiga mantrat från regeringen är att Sveriges utsläpp av klimatgaser är så små att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men det beror ju bara på att vi är så få. Är det OK att en liten grupp människor fortsätter att släppa ut mycket per person bara för att dom inte är så många? Ska invånarna i Florida och Beverly Hills få fortsätta med sin klimatfientliga livsstil - dom är ju inte heller särskilt många. Även om dom släpper ut mer per person är dom förmodligen färre än vi svenskar. Och dom som kör SUV:ar, dom är ju ganska få, kanske ännu färre. Och dom som flyger hit och dit varje vecka, ofta helt i onödan, dom är ju inte så många… Om dom flög lite mindre skulle det inte rädda världen. Vi kan alla säga att mina utsläpp är så små så det spelar ingen roll vad jag gör. Men ingen människa är en ö. Svenskarnas utsläpp per person är dubbelt så stora som det globala genomsnittet. Och upp till fyra gånger högre om man räknar in importerad konsumtion samt utrikes sjö- och luftfart. Svenskarna släpper ut betydligt mer än kineser, indier, brasilianare och invånare i 155 andra länder. Ändå kräver vi att Kina och Indien ska minska sina utsläpp samtidigt som vi inte behöver göra något åt våra egna. Hur går det ihop? Bara för att dom är fler?
  Klicka mig för en större version av bilden

  Den svenska regeringen talar ofta om att de svenska utsläppen är så pass små att det inte gör någon skillnad vad vi gör. Men hur ser våra utsläpp ut om vi sätter de i proportion till invånartal? Det har bloggen Politik är vackert räknat på.

  Saxat från Politikarvackert.se

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.